ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γρίπη Α' - Κύπρος: Πέντε νεκροί και 39 σοβαρά περιστατικά

Σε ύφεση τα κρούσματα - Έκκληση για τα μέτρα πρόληψης

Στέλλα Μάρκου

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση της εποχικής γρίπης στην Κύπρο που κόστισε μάλιστα την ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας ενώ πολλοί άλλοι ταλαιπωρούνται.

Τα κρούσματα και η ύφεση 

Το 24News επικοινώνησε με την συντονίστρια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείο Υγείας, Μαρία Κολιού, η οποία μας ανέφερε ότι κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και αρχές Φεβρουαρίου, πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους εξ αιτίας της εποχικής γρίπης Α, ενώ υπήρξαν 39 σοβαρά περιστατικά (κάποια εξ αυτών έχουν ήδη αναρρώσει).

Θετικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με την κ. Κολιού, ότι φαίνεται να έχει ξεκινήσει η ύφεση του ιού με την ίδια να αναφέρει χαρακτηριστικά «είμαστε στην αρχή του τέλους».


Γρίπη Α': Τι είναι ο ιός, ποια τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται


Η κ. Κολιού έκανε έκκληση προς το κοινό να τηρεί αυστηρά τα μέτρα πρόληψης, κάτι που είναι άκρως σημαντικό ώστε η εποχική γρίπη τύπου α να σταματήσει να μεταδίδεται ώστε να εξαλειφθεί.

Προσοχή – Μέτρα πρόληψης

  • Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε και όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι, το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
  • Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια ενώ αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και ακολουθούμε υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, καθώς και σωματική άσκηση.
  • Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του.
  • Το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.
  • Σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμα φορά ότι ακολουθώντας τα μέτρα πρόληψης «σκοτώνουμε» και τον ιό.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X