ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

De Ζαβού: Νανούρισμα…

Χρίστος Ζαβός

Χρίστος Ζαβός

Έχει το παιδί κολικούς και σου έχει κάνει τα νεύρα σμπαράλια; Είναι ζωηρούλικο και ψάχνεις να βρεις χασκάσι όπως έκαναν οι παλαιότεροι μήπως και χαλαρώσει; Παίρνεις κορτιζόνη για θεραπεία και σου προκαλεί ένταση σε σημείο που η μέση σου χρειάζεται δύο χειροπτράκτες από το πολύ στασίδι; Έχεις στην τελική πρόβλημα αϋπνίας που έκαναν τα μάτια σου μαύρα με σακούλες και  κύκλους λες και κάνεις χρήση σκληρών ναρκωτικών;

Υπάρχει λύση και μην ακούς κανά γιατρό. Κάθεσαι να δεις ντέρμπι μεταξύ των Λεμεσιανών και λύνεται το πρόβλημα στο πι και φι. Τέτοια σούπα, τέτοια βαρεμάρα, χίλιες φορές κλεισμένος μες στους τέσσερις τοίχους και ας είναι και ολόασπροι.

Θες να μιλήσουμε για την ατμόσφαιρα;, Το βλέπεις τηλεοπτικά ή από το γήπεδο και νομίζεις ότι έχεις πάει Εσπερινό σε ερειπωμένη εκκλησία κάπου μεταξύ Μανσούρας και Πύργου Τυλληρίας.

Από πού να ξεκινήσεις; Θες να μιλήσουμε για την ατμόσφαιρα; Το πιο ωραίο ντέρμπι, τοπικό, με φανατισμό χωρίς πολιτικά κόμματα και παπαριές που οι κερκίδες ετοιμαζόντουσαν κανά μήνα πριν, το βλέπεις τηλεοπτικά ή από το γήπεδο και νομίζεις ότι έχεις πάει Εσπερινό σε ερειπωμένη εκκλησία κάπου μεταξύ Μανσούρας και Πύργου Τυλληρίας.

Ξεκινά το παιγνίδι και μέχρι να φτάσουμε στο τέλος νιώθεις ακριβώς όπως ένας ισοβίτης περιμένοντας να βγει από την «στενή». Νομίζεις ότι πέρασε ο χρόνος από πάνω σου, έφτασες στο τέλος και δεν έχεις κάνεις τίποτα στη ζωή σου. Φόβο να το πεις; Έλλειψη ποιότητας; Φοβάται ο «Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη», το παιγνίδι ήταν απλά ιδανικό νανούρισμα για όλους μας.

Να μου πεις, υπάρχουν και ελαφρυντικά. Στον Απόλλωνα έπαιζε η μισή ομάδα ή άλλη μισή ήταν κουρασμένη και αυτοί που πρέπει να βοηθήσουν ακόμη θα βοηθήσουν.

Στην ΑΕΛ, έχουν να λένε για το μπάτζετ και για το ότι γι’ αλλού ξεκίνησαν και αλλού βαδίζουν. Και προέκυψε και ο τραυματισμός στην προθέρμανση που άλλαξε τα σχέδια του κόουτς. Αλλά και να μην συνέβαινε όλο αυτό δεν νομίζω ότι θ’ άλλαζαν και πολλά πράγματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας από τον τυπικά γηπεδούχο Απόλλωνα, πάει καιρός να τον δούμε τόσο χάλια. Έκανε δεν έκανε μια δύο επιθέσεις, άμα δεν ήξερες τι, θα νόμιζες ότι είναι ο Απόλλωνας του Ντιτιέρ Ολέ Νικόλ και όχι ο Απόλλωνας που θαυμάζουμε τα τελευταία χρόνια.

Να μου πεις υπήρχαν απουσίες. Και όχι όποιες και όποιες, αλλά παικτών που μοιάζουν να είναι η σπονδυλική στήλη της ομάδας. Και μένα άμα μου λείπει ο Ρομπέρζ, ο Σακέτι, ο Μάρκοβιτς και ο Γιούστε θα σκεφτώ να μπω στο γήπεδο. Συμφωνώ. Αλλά αυτά περί δύο ενδεκάδων ή βάθος στο ρόστερ, δεν ξέρω αν μου ακούγονται σωστά ή μαλακίες στο τετράγωνο.

Να μου πεις έπαιζαν όλοι οι υπόλοιποι. Ποιοι όμως; Ο Παπουλής, ο Βασιλείου, ο Μάγκλιτσα και ο Ζοάο Πέδρο που κρατούν κουπί πριν ακόμη μας κουρέψουν τις καταθέσεις, περίπου τουλάχιστον. Όλοι οι υπόλοιποι; Ο Σαρδινέρο που έχει σκοράρει ένα γκολ; Ο Σκέμπρι που αποδεικνύει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του; Ο Καραγιόλ που τα λεφτά που παίρνει ισούνται με τρεις μισθούς παικτών της ΑΕΛ;

Επιθετικά τζίφος. Αμυντικά δεν μου έβγαζαν καμία ασφάλεια. Οι δύο πιτσιρικάδες πίσω και με δύο αργούς χαφ όπως ο Χάμπος και ο Μπρού, άμα έπαιζαν καμιά ΑΕΚ που δεν φοβάται όπως η ΑΕΛ, θα τους έπαιζε μόνος του ο Βάλε.

Να μιλήσουμε για την ΑΕΛ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι μπερδεμένη ως προς το ποια είναι και τι ακριβώς θέλει. Η θεωρία «πάω για την ισοπαλία» καλά κρατεί και αν για κάποια άλλα ματς έμοιαζε λογική, με τον λειψό Απόλλωνα ενδεχομένως να μην ήταν και η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αφού το έβλεπες ότι ο αντίπαλος αδυνατούσε, από τη μέση και πίσω δεν κατάλαβα γιατί να μην προσπαθήσουν να το σκοτώσουν; Βγάζει μια ανασφάλεια να το πω, ένα βόλεμα, μια άγνοια για το ποιες είναι οι δυνατότητες της…

Οκ, είχε και την ατυχία της αλλαγής του πλάνου από την προθέρμανση, αλλά λαμβάνοντας ως δείγμα γραφής τα προηγούμενα ντέρμπι δεν θ’ άλλαζαν και πολύ τα δεδομένα.

Δεν καταλάβω γιατί ο Σίλβα δεν έχει θέση στην ομάδα ακόμη και ως αλλαγή, πολύ περισσότερο δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ντα Σίλβα πρέπει να μπει δέκα λεπτά πριν από το ματς, όταν ο ανασταλτικός χώρος του αντιπάλου μοιάζει άδειος.

Υπάρχουν και καλά όμως στην ΑΕΛ. Το ένα έχει να κάνει με το λαβράκι των Σκοπίων. Σπουδαίο ματς από το Νταβόρ που έμοιαζε σαν κυματοθραύστης στην όποια προσπάθεια έκανε ο αντίπαλος από τον άξονα.

Αλλά ο πιο συγκινητικός ήταν ο Γουίλερ. Κατ’ αρχήν η εμφάνιση του στο παιγνίδι δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως όποιος είδε το ντέρμπι με την ΑΕΚ εφτά μέρες πριν, εύκολα θα διαπιστώσει ότι είναι απλά η συνέχεια. Όποιος δε, παρακολουθεί το παιδί αυτό από την αρχή του πρωταθλήματος διαπιστώνει εύκολα επίσης, ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο βρήκε αριστερό μπακ για τα επόμενα δέκα χρόνια, ότι η ΑΕΛ κτύπησε φλέβα χρυσού και ότι ο Απόλλωνας έκανε μεγάλη χοντράδα που τον άφησε να φύγει.

Μπράβο στο παιδί και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Απ’ όλους όσους αγωνίστηκαν στο ματς και από τις δύο ομάδες, ο συμπαθής μικρός ήταν ο μόνος που θύμισε σ’ όλους μας πως ήταν τα ντέρμπι Απόλλωνα ΑΕΛ, πριν από λίγα χρόνια.

Κατά τ’ άλλα, σούπα, χασκάσι, νανούρισμα όπως θες πες το.

 

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Τρόμος και ανησυχία…

Τρόμος και ανησυχία…

Προκαλούν τον κόσμο η έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων αλλά και προσώπων
Χρίστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
De Ζαβού: Ημι- παράνομος χώρος…

De Ζαβού: Ημι- παράνομος χώρος…

Η ανυπαρξία ή η ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών σε συνδυασμό με την παθητικότητα που δείχνει η Πολιτεία, έχουν πλέον καταστήσει ...
Χρίστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
X