ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το ερώτημα: Άξιζε να το πάρει η Γαλλία;

Πόσο συμφωνείτε ή πόσο διαφωνείτε με την άποψη του Λόβρεν της Κροατίας και του Αζάρ του Βελγίου; Ο Ντεσάν πάντως είπε πως δεν παίζει για το θέαμα, αλλά για τη νίκη!

Τι παράδοξο που είναι μερικές φορές το ποδόσφαιρο! Και στο Παγκόσμιο Κύπελλο φυσικά! Χωρίς την παραμικρή τελική προσπάθεια στο α' ημίχρονο, η Γαλλία έβαλε δύό γκολ με το κεφάλι του Μάντζουκιτς, σ' ένα κτύπημα φάουλ του Γκριεζμάν που δεν ήταν φάουλ και ένα χέρι-πέναλτι του VAR! O Πέρισιτς είχε ισοφαρίσει με ένα εξαιρετικό σουτ για την Κροατία που στο ημίχρονο ήταν σαφώς καλύτερη, πιο επιθετική, πιο δημιουργική, πιο απειλητική και λογικά θα έπρεπε να ήταν αυτή μπροστά στο σκορ και όχι η γκρίζα και ακίνδυνη Γαλλία!

Και όμως τα πράγματα ήρθαν ανάποδα στο μισό του τελικού της Μόσχας και αφού στην αρχή της επανάληψης οι Κροάτες πλησίασαν στη δεύτερη τους ισοφάριση, οι Γάλλοι μίλησαν στη συνέχεια με δυο θαυμάσια σουτ των Πογκμπά και Εμπαπέ! Όλα πια είχαν τελειώσει!
Ο Μάντζουκιτς αξιοποίησε το δώρο του αρχηγού Λιορίς, αλλά ήταν πια αργά! Το τρίτο γκολ που θα την έβαζε πάλι στο παιχνίδι δεν ήρθε ποτέ,  αν και υπήρχε χρόνος.

Η Γαλλία ήξερε πως να φυλάξει τα κεκτημένα. Και κακά τα ψέματα...Η Κροατία δεν είχε πλέον τη φρεσκάδα και τις δυνάμεις να ανοίξει την πόρτα του γαλλικού κάστρου! Δεν υπήρχε πολιορκητικός κριός! Τρεις παρατάσεις ήταν αυτές! Ήταν πολλές, ακόμα και για τον MVP  του τουρνουά Μόντρις! Από την άλλη πλευρά ο Ντεσάν ακολούθησε την προσφιλή του τακτική που του έδωσε τις νίκες που χρειαζόταν η ομάδα του και το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της. Και φυσικά, ας μη ξεχνάμε πώς ο Ντεσάν μπήκε στο κλαμπ αυτών που πήραν το ΠΚ και ως παίκτες και ως προπονητές, μετά τον Ζάγκαλο και τον Μπεκενμπάουερ! Ο ίδιος δήλωσε ότι η Γαλλία δεν πήγε στη Ρωσία για να προσφέρει θέαμα, αλλά για να κερδίζει! Κι' αυτό έκανε και στον τελικό!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη.. Όπως για παράδειγμα αυτή του Λόβρεν, της ομάδας-έκπληξη του πικραμένου Ντάλις, που δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα πως η Γαλλία δεν έπαιξε ποδόσφαιρο και πως η Κροατία ήταν πολύ καλύτερη. Κάτι ανάλογο είχε πει και ο Αζάρ που χαρακτήρισε αντιποδόσφαιρο αυτό που έπαιξε η Γαλλία εναντίον του Βελγίου! Ο Λόβρεν δεν έμεινε μόνο στο ποια ομάδα ήταν καλύτερη. Χαρακτήρισε σκληρό το πέναλτι που έδωσε ο Αργεντινός Πιτάνα στο χέρι του Πέρισιτς μετά από συμβουλή από πάνω, να δει ξανά τη φάση στο VAR. Αυτό έκανε ο Πιτάνα και πήρε μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έκρινε πολλά στον τελικό!

Το αν ήταν καλύτερη η Κροατία, δεν είναι αμφιλεγόμενο. Όμως είναι δύσκολο να μην γίνει δεχτό ότι πάντα η αποτελεσματικότητα είναι ένας παράγοντας που μετρά με το παραπάνω στο ποδόσφαιρο. Όπως μέτρησε χθες! Τα δυο γκολ του Πογκμπά και του Εμπαπέ ήταν καλύτερο το ένα από το άλλο! Και μέτρησαν πολύ! Μπορεί η Κροατία, ακόμα και μετά το 4-1 να ήταν πιο διεκδικητική, αλλά τι να το κάνεις αυτό πια! Όλα είχαν τελειώσει μάλλον μετά το εκπληκτικό σουτ του καλύτερου Νέου Παίκτη του τουρνουά Εμπαπέ, που ισοφάρισε το ρεκόρ του Πελέ που στα 17 του σκόραρε στον τελικό του 1958 στη Σουηδία! Τώρα στα 19 του, ένα από τα πιο αυθεντικά ταλέντα σκόραρε στον τελικό της Ρωσίας και ανέβασε ακόμα πιο πολύ τις μετοχές του! Όμως, ο ίδιος δεν βιάζεται να κάνει το επόμενο του βήμα, δηλώνοντας ότι θα μείνει στο Παρίσι.

Το καλύτερο ίσως από κάθε άποψη ΠΚ τέλειωσε με την απονομή του Κυπέλλου, για πρώτη φορά κάτω από νεροποντή και με την εκδηλωτική παρουσία του Γάλλου προέδρου και την ευχάριστη και ωραία παρουσία της προέδρου της Κροατίας. Το ΠΚ της Ρωσίας και ποδοσφαιρικά και οργανωτικά ήταν απόλυτα επιτυχημένο, με τις εκπλήξεις του, το στραπάτσο των καθιερωμένων φαβορί και την παντελή έλλειψη επεισοδίων. Το VAR θα αξιολογηθεί δεόντως και ήδη ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ το χαρακτήρισε επιτυχημένο! Αυτό λέει πολλά για το μέλλον του! Υπάρχουν πάντως και αυτοί που διατηρούν έντονες επιφυλάξεις. Όμως το πιο πιθανό είναι ότι η τεχνολογία μπαίνει για καλά ως βοηθός του διαιτητή στο ποδόσφαιρο!

Μετά το επιτυχημένο ΠΚ της Ρωσίας, σειρά έχει αυτό του Κατάρ με 42 ομάδες, σ' ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά ποδοσφαιρικό και για το οποίο έχουν λεχθεί και γραφτεί πολλά! Στη Ρωσία πάντως, με το ΠΚ των συναισθημάτων και των συγκινήσεων, των δακρύων της χαράς και της λύπης, των καλλονών στις εξέδρες, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά πως το ποδόσφαιρο παραμένει το μαζικότερο κοινωνικό και αθλητικό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής! Αντίο Ρωσία και σ' ευχαριστούμε! Ραντεβού στο Κατάρ!
 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS