ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αν υπήρχε VAR…

Αλλοίωση του αθλήματος ή μείωση της προκατάληψης; Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι;

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Από τις 22 Ιουνίου 1986 συζητάμε για το… χέρι του Θεού. Το περιβόητο γκολ που σημείωσε, αντικανονικά, ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό κόντρα στην Αγγλία. Και θα το συζητάμε όσο υπάρχει ποδόσφαιρο.

Αν υπήρχε τότε VAR, λογικά, η εξέλιξη εκείνης της φάσης θα ήταν η ακύρωση του τέρματος και μια κίτρινη κάρτα στον Μαραντόνα, με άγνωστη την κατάληξη του προημιτελικού της διοργάνωσης και πολύ πιθανό άλλη παγκόσμια πρωταθλήτρια, αντί της Αργεντινής.

Αυτά για όσους υποστηρίζουν πως η χρήση της τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα το συγκεκριμένο σύστημα (Video Assistant Referee) που εφαρμόζεται τώρα, αλλοιώνει το χαρακτήρα του αθλήματος. Ρωτήστε όμως και τους Άγγλους τι πιστεύουν. Ρωτήστε την άποψη ομάδων ή και των οπαδών τους, όταν σημαντικά παιγνίδια, τίτλοι ή προκρίσεις χάνονται από ένα διαιτητικό λάθος, ακόμη και στις περιπτώσεις που η παραπονούμενη πλευρά αποκλείει την πιθανότητα σκοπιμότητας σε βάρος της.

Είτε VAR, είτε Goal line technology ή και κάτι άλλο στο μέλλον, νομίζω πως το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Θα πρέπει να συνηθίσουμε, πως η τεχνολογία θα είναι πλέον μέρος του παιγνιδιού, όπως έτσι ισχύει για τα λάθη του διαιτητή, από τη μέρα που ανακαλύφθηκε το ποδόσφαιρο. Όπως λάθη κάνουν τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και οι προπονητές. Ποιο έρχεται σε αντίθεση, με τη χρήση της τεχνολογίας, που προκύπτει αν προκύπτει παρέμβαση στο άθλημα, αφού και τα λάθη είναι μέρος του παιγνιδιού, σηκώνει συζήτηση.

Η τεχνολογία μπαίνει στο ποδόσφαιρο, γιατί οι αντιδράσεις και πιέσεις απ’ όσους κατά καιρούς βρέθηκαν στην πλευρά του χαμένου και αδικημένου ήταν μεγάλες, σε μια εποχή που οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο είναι τεράστιες, τα εκατομμύρια που προσφέρονται ή ξοδεύονται έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η συζήτηση, πλέον, δεν θα πρέπει να περιστρέφεται ως προς τη χρήση ή όχι της τεχνολογίας, αλλά ως προς τη σωστή χρήση. Πότε ένας διαιτητής επικαλείται βοήθεια, πότε και πως οι συνάδελφοι του στην ειδική αίθουσα παρεμβαίνουν, ποιος παίρνει στο τέλος την απόφαση. Και η εφαρμογή του VAR στα γήπεδα της Ρωσίας, αποδεικνύει πως η όλη διαδικασία χρειάζεται να αναθεωρηθεί σε σημαντικό βαθμό και με την εμπειρία πλέον μιας μεγάλης διοργάνωσης να καταλήξουμε σε μια πιο λειτουργική φόρμουλα χρήσης της τεχνολογίας. Γιατί και τα προβλήματα ή οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει στη Ρωσία, δεν έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του συστήματος αλλά με την αξιοποίηση του από τους διαιτητές.

Πείτε το αναγκαίο κακό ή φυσιολογική και αναπόφευκτη εξέλιξη, η τεχνολογία μπήκε για να μείνει στο ποδόσφαιρο. Ας μείνει λοιπόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μειώνοντας στο μέγιστο βαθμό την αδικία και κατ’ επέκταση την προκατάληψη, αλλά και με τη λιγότερη αλλοίωση του χαρακτήρα του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο.