ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αριθμός ομάδων (Μια πονεμένη ιστορία…)

Για τους απλούς ανθρώπους που πάντα αναζητούν κάτι καλύτερο, που πάντα επενδύουν προσδοκίες μα και που πάντα διαψεύδονται…

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

Είναι μια πονεμένη ιστορία το θέμα του αριθμού των ομάδων στο κυπριακό πρωτάθλημα, από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολουθούσε φαίνεται και αυτό το θέμα, όλα τα υπόλοιπα στη χώρα μας, πονεμένα εξίσου… Πονεμένα βέβαια, όχι για αυτούς που κατά καιρούς λαμβάνουν αποφάσεις για το κάθε ένα από αυτά, αλλά για το λαό… Για τους απλούς ανθρώπους που πάντα αναζητούν κάτι καλύτερο, που πάντα επενδύουν προσδοκίες μα και που πάντα διαψεύδονται…

Μια αναδρομή λοιπόν θα κάνουμε, για να μάθουμε ή να θυμηθούμε πώς και πόσο εύκολα ανεβάζαμε ή κατεβάζαμε τον αριθμό των ομάδων στο πρωτάθλημά μας, έτσι ώστε να αποτελούμε ίσως, παγκόσμιο φαινόμενο.

Αρχίσαμε λοιπόν την περίοδο 1960-1961, πρώτη της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, με 13 ομάδες. Το 1962 διαβαθμίστηκε η ΑΫΜΑ, δεν ίσχυσε προαγωγή και μείναμε με 12 ομάδες. Την περίοδο 1962-1963 αποχωρεί ο Ορφέας Λευκωσίας και το πρωτάθλημα διεξάγεται με 11 ομάδες. Τα προβλήματα με την τουρκανταρσία διακόπτουν το πρωτάθλημα της περιόδου 1963-1964 ενώ την επόμενη περίοδο, η ΚΟΠ καταργεί τη διαβάθμιση και την προαγωγή (λόγω των συνεπειών των ίδιων προβλημάτων). Την περίοδο 1965-1966 δεν ισχύει πάλι η διαβάθμιση, ανεβαίνει ο ΑΠΟΠ και οι ομάδες μας γίνονται 12. Αριθμός που φαινόταν ιδανικός για την μικρή Κύπρο. 

Το καλοκαίρι του 1972 ετέθη για πρώτη φορά το θέμα αύξησης των ομάδων Α΄κατηγορίας από 12 σε 14 με εισήγηση του τότε Γενικού Γραμματέα της ΚΟΠ Ανδρέα Χατζηιωάννου. Ως βασικός λόγος της προτεινόμενης αύξησης προτάχθηκε το γεγονός ότι η ποδοσφαιρική περίοδος με τις 12 ομάδες τελειώνει νωρίς (τέλος Μαρτίου) με αποτέλεσμα «οι φίλαθλοι να στερούνται του αθλήματος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη στη σχετική συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Προτάχθηκε επίσης και η αύξηση των εσόδων των σωματείων με τη διεξαγωγή περισσότερων αγώνων.

Η απόφαση για την αύξηση των ομάδων πέρασε κατά πλειοψηφία (όχι ομόφωνα δηλαδή) με τις τρεις πρώτες ομάδες της Β΄ κατηγορίας (Ευαγόρας Πάφου, ΑΣΙΛ Λύσης και Άρης Λεμεσού) να επωφελούνται της αύξησης και να ανεβαίνουν στην Α΄ κατηγορία. Διαβαθμίστηκε ο ΑΠΟΠ Πάφου στον οποίο δεν εδόθη το δικαίωμα παραμονής ή έστω διεκδίκησης της παραμονής, μέσω αγώνων κατάταξης.

Ο αριθμός των 14 ομάδων παραμένει μέχρι την περίοδο 1974-1975, την πρώτη δηλαδή περίοδο μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Την περίοδο αυτή δεν ίσχυσε η διαβάθμιση ούτε όμως και προαγωγή ομάδας από τη Β΄ κατηγορία λόγω των ειδικών συνθηκών που είχαν προκληθεί από την εισβολή της Τουρκίας και τον εκτοπισμό αρκετών σωματείων μας. 

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1975-1976 διεξήχθη με 15 ομάδες αφού συμμετείχε και η ομάδα του ΑΠΟΕΛ (η οποία αγωνίστηκε ανεπίσημα την προηγούμενη περίοδο επιστρέφοντας αναγκαστικά από την Α΄ Εθνική κατηγορία). Η ΚΟΠ, θεωρώντας ότι θα συμβάλει στη στήριξη των ασθενέστερων προσφυγικών σωματείων όπως ο ΑΣΙΛ και ο Διγενής, αποφάσισε παράλληλα, την αύξηση των ομάδων σε 16, γεγονός που ολοκληρώθηκε με την διαβάθμιση μιας ομάδας και της ανόδου δύο, στην περίοδο 1975-1976. 

Από τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής του πρωταθλήματος με 16 ομάδες (1976-1977) εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούσαν στην αγωνιστική ποιότητα των παιχνιδιών αλλά και στην καθαρότητά τους αφού «βοούσαν» οι ενδείξεις για στημένους αγώνες.

Τον Απρίλιο του 1977 ο τότε πρόεδρος της ΚΟΠ Ιβίκκος Βορκάς έθεσε δημόσια και επιτακτικά την ανάγκη μείωσης των ομάδων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει φθάσει σε τέτοιο επικίνδυνο σημείο το ποδόσφαιρό μας που άλλη αναβολή δεν αντέχει. Δεν μπορούν οι συναισθηματισμοί ή τα όποια συμφέροντα των σωματείων να τίθενται υπεράνω του συμφέροντος του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Έτσι, από την περίοδο 1978-1979 τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο μείωσης των ομάδων από 16 σε 14 με τη διαβάθμιση δύο ομάδων και την άνοδο μιας, ώστε το πρωτάθλημα της περιόδου 1980-1981 να διεξαχθεί με 14 ομάδες.

Ο «λόγος» των σωματείων όμως δεν άντεξε για πολύ. Την περίοδο 1985-1986 δεν ίσχυσε η διαβάθμιση, ανέβηκαν δύο ομάδες από την Β΄ κατηγορία και ξαναγυρίσαμε στις 16 ομάδες! Βέβαια η αφορμή που οδήγησε στην απόφαση της αύξησης των ομάδων ήταν ένας ποδοσφαιριστής! Κι εξηγούμεθα: Στα μέσα της περιόδου 1985-1986 ο Απόλλωνας απέκτησε τον ελλαδίτη επιθετικό Γιώργο Γκαβασιάδη. Στην 21η αγωνιστική η Νέα Σαλαμίνα υποβάλλει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του παίκτη, θεωρώντας ότι η μετεγγραφή του ήταν παράτυπη. Η ένσταση της Νέας Σαλαμίνας απορρίφθηκε από την ΚΟΠ η οποία επέμενε στο νομότυπο των ενεργειών της σχετικά με την εγγραφή του Γκαβασιάδη. Ακολούθησε ένσταση του Άρη, η οποία επίσης απορρίφθηκε. Ο Άρης όμως επέμενε και προσέφυγε στην ΑΔΕΑ η απόφαση της οποίας ήταν καταπέλτης για την ΚΟΠ και ευνοϊκή για τον Άρη. Εκδόθηκε όμως μετά το τέλος του πρωταθλήματος κι αφού ο Άρης με τον Ερμή Αραδίππου διαβαθμίζονταν.

Με τη δικαίωση του Άρη η ομάδα της Λεμεσού παρέμενε στην Α΄ κατηγορία σε βάρος του ΑΠΟΠ Πάφου ο οποίος βέβαια δεν ευθυνόταν για την κατάσταση που είχε προκληθεί. Μπροστά σε αυτό το μπάχαλο και τις βαριές ευθύνες της, η ΚΟΠ αποφάσισε την 1η Σεπτεμβρίου 1986 την κατάργηση της διαβάθμισης και τη διεξαγωγή του επικείμενου πρωταθλήματος με 16 ομάδες! Γελούσε όλη η Κύπρος αλλά όπως πάντα, χωνεύτηκε και εκείνη η απόφαση...

Οι αστειότητες βέβαια με την αυξομείωση των ομάδων δεν είχαν τελειωμό αφού με την εξόφθαλμη ποιοτική ανεπάρκεια ενός πρωταθλήματος στην Κύπρο με 16 ομάδες, υποχρεώθηκε η ΚΟΠ να μειώσει σταδιακά τις ομάδες σε 14 από την περίοδο 1987-1988 μέχρι την περίοδο 1989-1990.

Στο τέλος της περιόδου 1993-1994 η έμπνευση της διεξαγωγής του πρωταθλήματος με 12 ομάδες σε τρεις γύρους έφερε τη δοκιμαστική περίοδο 1994-1995. Ούτε ανάσα δεν έδωσαν όμως στο νέο βήμα και… φτου ξανά τα ίδια! Δεν ισχύει η διαβάθμιση και την περίοδο 1995-1996 οι ομάδες γίνονται και πάλι 14!

Πιο φρέσκα στη θύμηση τα όσα καταγράφηκαν στα 19 επόμενα χρόνια διεξαγωγής του πρωταθλήματος με 14 ομάδες. Αμφιβολίες, αμφισβητήσεις, καταγγελίες, φωνές, διαμαρτυρίες για την καθαρότητα αγώνων και πρωταθλημάτων. Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μείωσης των ομάδων αλλά τα σωματεία δεν θέλουν… Υποχρεώνονται να το κάνουν στο τέλος της περιόδου 2012-2013 με τον αείμνηστο Κωστάκη Κουτσοκούμνη, πρόεδρο τότε της ΚΟΠ να καταγράφει στον απολογισμό του ότι «η μείωση των ομάδων από 14 σε 12 αποτελεί το αγωνιστικό ορόσημο της χρονιάς που μας αποχαιρετά. Το θέμα της μείωσης των ομάδων απασχολούσε την ΚΟΠ για μια εικοσαετία. Η λήψη της απόφασης το 2013 αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας». 

Η «σωστή κατεύθυνση» κατά τον αείμνηστο Κουτσοκούμνη, δεν κράτησε για πολύ… Τα οικονομικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα λόγω κυρίως τηλεοπτικών δικαιωμάτων, οδήγησαν στην αύξηση των ομάδων από την περίοδο 2015-2016. Η κατακραυγή υποχρεώνει στη φετινή μείωση η οποία όμως μοιάζει σαν στάχτη στα μάτια… Και ξανά τώρα να τίθεται θέμα αύξησης των ομάδων. Σαν μια «αθώα» έκκληση στην αρχή από τον προπονητή της Δόξας Κατωκοπιάς Λούκα Χατζηλούκα, για να έχουν δήθεν δουλειά περισσότεροι κύπριοι προπονητές και παίκτες (ποιοι;;;;….), σαν αστείο θέμα συζήτησης σε ποδοσφαιρικές παρέες στη συνέχεια και τώρα σαν επίσημο θέμα στη Συνέλευση της ΚΟΠ. Ούτε αθώο ούτε και αστείο το θέμα, τελικά… Πολύ περισσότερο όταν έχει να κάνει με πολυποίκιλτα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα…

Πόσο λάθος σκεφτόταν τελικά ο Ιβίκκος Βορκάς το 1977 όταν έλεγε ότι «δεν μπορούν τα όποια συμφέροντα των σωματείων να τίθενται υπεράνω του συμφέροντος του κυπριακού ποδοσφαίρου». Και πόσο λάθος έκανε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης όταν υπολόγιζε το 2013 ότι, ήταν (η μείωση) «ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»… 

Και κάτι ακόμη… Από τη συζήτηση του θέματος στη Συνέλευση της ΚΟΠ θα ήταν δίκαιο και έντιμο να απέχουν αυτοί (αν υπάρχουν τέτοιοι…) που τα οικονομικά συμφέροντά τους (προσωπικά ή και των εταιριών τους) είναι δυνατόν να επηρεάζονται από την όποια απόφαση αύξησης ή μείωσης ή παραμονής του ίδιου αριθμού ομάδων…

X