Για να επιλέξει ένας γιατρός την ειδικότητα του πλαστικού χειρούργου, ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του µε την αισθητική γενικότερα;
Για να επιλέξει κάποιος την πλαστική χειρουργική σίγουρα πρέπει αυτή καθαυτή να του κινεί το ενδιαφέρον, όπως άλλωστε συµβαίνει σε κάθε επάγγελµα. Ως εκ τούτου για να µπορέσεις να είσαι επιτυχηµένος στη δουλειά σου σίγουρα πρέπει να σου αρέσει η λεπτοµέρεια, η καλαισθησία και η τελειότητα. Αυτά είναι πολύ σηµαντικά στοιχεία για να καταφέρεις να επιτύχεις στο συγκεκριµένο επάγγελµα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι από την αρχή ήξερα µε τι θα ήθελα να ασχοληθώ. Πήγα στην ιατρική για να γίνω πλαστικός χειρουργός, ένα επάγγελµα που στην Κύπρο τότε, δεν ήταν επάγγελµα ευρέως διαδεδοµένο. Ακόµη και στ’ αυτιά των γονιών µου ακουγόταν κάπως.
Οι γυναίκες ή οι άντρες επιλέγουν πιο εύκολα µία αλλαγή στο σώµα τους;
Αν και υπάρχει µια αυξητική τάση στους άντρες, οι γυναίκες είναι αυτές που αποφασίζουν πιο εύκολα την αλλαγή και µάλιστα µε τεράστια διαφορά. Ας µην ξεχνάµε όµως πως οι γυναίκες περνούν και από τα στάδια της εγκυµοσύνης, όπου παρουσιάζουν αλλοιώσεις του στήθους και της κοιλιάς, άρα είναι πιο εύκολο να υπάρξουν αλλαγές στο σώµα τους σε σχέση µε ενός άντρα. Ίσως αυτό καθορίζει και τη µεγάλη διαφορά ποσοστού µεταξύ των δύο φύλων.
Ποιες είναι οι συχνότερες επεµβάσεις που επιλέγουν οι άντρες και οι γυναίκες;
Και στο δικό µου το ιατρείο αλλά και παγκοσµίως οι επεµβάσεις µαστού, ρινοπλαστικής και οι λιποαναρροφήσεις, τα τελευταία 10-15 χρόνια είναι οι συχνότερες επεµβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Όσον αφορά στους άντρες, οι συχνότερες επεµβάσεις είναι η ρινοπλαστική και επίσης η ωτοπλαστική, και ένα µικρό ποσοστό επιλέγει και τις επεµβάσεις για γυναικοµαστία και λιποαναρρόφηση. Αυτό συµβαίνει γιατί τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι άντρες οι οποίοι στην ανάγκη τους να φτιάξουν ένα τέλειο σώµα, επειδή δεν το επιτυγχάνουν πηγαίνοντας µόνο γυµναστήριο, αισθάνονται την ανάγκη να χάσουν κάποια έξτρα ψωµάκια µέσω της λιποαναρρόφησης.
Σύµφωνα µε την εµπειρία σας, σε ποια ηλικία περίπου αναζητούν πλαστικό χειρούργο οι γυναίκες και σε ποια οι άντρες;
Ξεκινάνε από την ηλικία των 18 χρόνων στην οποία ένα κορίτσι ή ένα αγόρι νιώθει άβολα µε τη µύτη του ή µια κοπέλα νιώθει άσχηµα γιατί δεν έχει στήθος. Εκεί έρχονται στο γραφείο συνοδευόµενοι από τους γονείς τους και συζητούν το ενδεχόµενο να υποβληθούν σε επέµβαση.
Ποια είναι η αντίδραση των γονιών;
Οι γονείς πάντα είναι διστακτικοί και είναι λογικό να νιώθουν έτσι γιατί το παιδί τους ενώ είναι υγιέστατο θα πρέπει να υποβληθεί σε µια επέµβαση. Κάποιοι το βλέπουν διαφορετικά και συµµερίζονται την ανάγκη του παιδιού τους και το αποδέχονται.
Εσείς ως πατέρας πώς θα αντιδρούσατε αν ερχόταν το παιδί σας και σας έλεγε ότι θα ήθελε να κάνει επέµβαση πλαστικής χειρουργικής;
Πρέπει να αντιληφθούµε ότι η κάθε γενιά είναι διαφορετική, αρά είναι καλό να προσπαθούµε να το δούµε µε τα µάτια της κάθε γενιάς και όχι µε τα µατιά της δίκης µας. Όταν ένα κορίτσι 17 χρονών σου λέει πως νιώθει πολύ άσχηµα που είναι µεγάλη η µύτη της -το βλέπεις αυτό ζώντας µε τα σοσιαλ µίντια- βγάζει συγκεκριµένες φωτογραφίες και ποτέ δεν είναι προφίλ και όταν σου αναφέρει έντονα ότι την ενοχλεί, εγώ ως γονιός θα προχωρούσα γιατί είναι µια απλή επέµβαση η οποία σου αλλάζει όλη την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Με µια επέµβαση µπορείς να αλλάξεις την ψυχολογία του παιδιού σου.
Βάζεις όρια ως γιατρός;
Προσπαθώ να τους εξηγώ ότι στόχος είναι το αποτέλεσµα να είναι φυσικό και ναι, βάζω όρια. Στην αυξητική στήθους, για παράδειγµα, για να υπάρχει ένα φυσικό αποτέλεσµα πρέπει να γίνει µέτρηση, να καθοριστεί ποια είναι η σωστή διάµετρος του στήθους και ποιο το ιδανικό µέγεθος. Στην περίπτωση που η ίδια η κοπέλα επιµένει να ζητά µεγαλύτερο µέγεθος της εξηγώ ποια προβλήµατα θα αντιµετωπίσει στο µέλλον. Πέραν του ότι αισθητικά δεν θα είναι ωραίο, θα κουβαλά ένα βαρύ στήθος που ίσως πέσει, θα χρειαστεί να αλλάξει νούµερο στα ρούχα, ενώ σε µακροπρόθεσµο στάδιο µπορεί να παρουσιάσει και προβλήµατα στη µέση λόγω βάρους. Το να κάνουµε µια αυξητική στήθους δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει να πάµε στο άλλο άκρο. Το ίδιο ισχύει και για τις µύτες. Προσπαθείς να φτιάξεις ένα φυσικό αποτέλεσµα. Θες να φτιάξεις µια µύτη η οποία ενδεχοµένως να έχει παρόµοιο σχήµα µε τη µύτη µιας κοπέλας που δεν έχει κάνει κάποια παρέµβαση. Αν τώρα έρθει κάποια και µου ζητήσει ένα σχήµα µιας άλλης εποχής, όπως ήταν οι γαλλικές, αντιλαµβάνεσαι πως το αποτέλεσµα θα φαίνεται ψεύτικο. Καµία δεν έχει γεννηθεί µε αυτή τη µύτη και «χτυπά» άσχηµα.
Παλιότερα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες, θεωρούσαν ταµπού να µιλήσουν για µία επέµβαση πλαστικής χειρουργικής που σκέφτονταν να κάνουν ή είχαν κάνει ήδη. Ισχύει ακόµα αυτό;
Ο καιρός έχει αλλάξει και αυτό είναι εµφανές, ειδικά την ώρα που ζητάς από τους ασθενείς να βγάλουν φωτογραφίες του πριν και του µετά από µια επέµβαση. Έχω να πω ότι ένα 90% δεν έχουν κανένα πρόβληµα να δηµοσιεύσω την αλλαγή. Οπόταν νιώθουν και οι ίδιοι ότι είναι κάτι πολύ φυσικό και δεν έχουν κάτι να κρύψουν.
Τώρα τις γιορτές διαφοροποιούνται οι απαιτήσεις των ασθενών; Τι ζητάνε συνήθως;
Τώρα, ο µήνας ∆εκέµβριος, είναι ίσως ο καλύτερος µήνας στις ενέσιµες θεραπείες για την πλαστική χειρουργική. Ο κόσµος νιώθει ότι έρχονται γιορτές, ετοιµάζεται για τις εξόδους και ρεβεγιόν, οπόταν οι πλείστες θέλουν να είναι λαµπερές και φωτεινές.
Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά την απόφαση των πλαστικών του ΟΚΥΠΥ να παρέχουν υπηρεσίες στη µισή τιµή ενός γιατρού εκτός ΓΕΣΥ;
Το Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας ας µην ξεχνάµε ότι είναι ένα νοσοκοµείο το οποίο δίνει και ειδικότητα πλαστικής χειρουργικής. Το να εντάξει την αισθητική χειρουργική εντός του φάσµατος των επεµβάσεών του είναι σωστό και όσον αφορά το κέντρο που έχει σκοπό να εκπαιδεύσει άλλους γιατρούς. Ζούµε σε µια ελεύθερη αγορά, οπόταν ο καθένας µπορεί να καθορίσει την τιµή του όπως νοµίζει, όπως εγώ καθορίζω µια τιµή, αντίστοιχα άλλοι είναι πιο ακριβοί κι άλλοι πιο φθηνοί. Το να καθορίσεις τιµοκατάλογο δεν είναι ιδιαίτερο πρόβληµα, απλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.