ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου

ΚΥΠΕ

Με γραπτές εξετάσεις θα διορίζονται πλέον οι υπάλληλοι στις κλίμακες Α9 και Α11 του δημόσιου τομέα, όπως ισχύει σήμερα και για τις κλίμακες Α8, με βάση νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου και υπερψηφίστηκε από 26 Βουλευτές ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η πρότασή του έρχεται να εξορθολογήσει ένα σημαντικό μέρος των προσλήψεων στο δημόσιο, ενώ σημείωσε ότι υπήρχαν προκλητικές περιπτώσεις στο παρελθόν όπως η πρόσληψη 40 νομικών συμβούλων στη Νομική Υπηρεσία μετά από 500 προφορικές εξετάσεις.

Σημείωσε ότι η πρότασή του μειώνει την ταλαιπωρία των υποψηφίων που θα πρέπει να παρακάθονται σε διαφορετικές εξετάσεις για διαφορετικές θέσεις, ενώ γίνεται σοβαρή εξοικονόμηση πόρων. Ανέφερε επίσης ότι τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων δοκιμάστηκαν στα Πανεπιστήμιά τους και οι εξετάσεις αυτές θα κρίνουν την αντίληψη, την κριτική σκέψη και το επίπεδο αντίδρασης των υποψηφίων. Είπε ακόμα ότι οι εξετάσεις θα αφορούν τις θέσεις του 2026. Αναφερόμενος σε ενστάσεις που υπάρχουν από διάφορα τμήματα είπε ότι μπορούν να εισηγηθούν στην Επιτροπή Δημόσια Υπηρεσίας (ΕΔΥ) να τους εξαιρέσει.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών είδε το θέμα των εξετάσεων κατ΄ επανάληψη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα καλό σύστημα. Τα θέματα που έχουν εγερθεί, πρόσθεσε, έχουν απαντηθεί και τάχθηκε υπέρ την πρότασης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εξετάσεις που γίνονται τώρα για τις θέσεις Α8 εξυπηρετούν τον σκοπό τους και διερωτήθηκε πως αυτές θα εξετάζουν την προσωπικότητα και τις ηγετικές ικανότητες ενός υποψηφίου και μάλιστα σε υψηλή θέση. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτές οι εξετάσεις θα αποδώσουν τη δικαιοσύνη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης συμφώνησε με τους σκοπούς της πρότασης νόμου. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για το σύστημα εξετάσεων που ισχύει σήμερα για τις κλίμακες Α8, αναφέροντας ότι δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των πτυχίων και θα πρέπει να διαφοροποιηθούν.

Τέλος ο κ. Δημητρίου, απαντώντας στις ανησυχίες, σημείωσε ότι η Βουλή θέτει πολιτικές και οι ειδικοί θα αποφασίσουν πως θα διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις και αν θα είναι διαφορετικές για νομικούς και για μηχανικούς. Πρόσθεσε ότι πέραν της γραπτής, προβλέπεται και προφορική εξέταση στην ΕΔΥ όπου μπορούν να κρίνουν κι άλλα προσόντα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X