ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: «Μοναχικός λύκος» ο 71χρονος δράστης

«Ριζοσπαστικοποιήθηκε την τελευταία περίοδο»

Nέα στοιχεία γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, έρχονται στο φως, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο δράστης έδρασε μόνος του.

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Φίτσο ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Έστοκ, αναφερόμενος στο Γιουράι Τσουντίλα, τον 71χρονο συγγραφέα πίσω από την επίθεση.

Το μοναδικό σενάριο της επίθεσης - Δεν είχε συνεργούς ο δράστης

«Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο Τσουντίλα κατηγορείται για απόπειρα ανιρωποκτονίας μετά τον τραυματισμό του Φίτσο από πυροβολισμούς.

Οι αναφορές λένε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και ισόβια κάθειρξη.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός, νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση αφού πυροβολήθηκε αρκετές φορές σε μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα, όπως την περιέγραψαν συνάδελφοί του, αναφέρει το BBC.

To χρονικό της επίθεσης στον Φίτσο

Η πόλη Χάντλοβα, όπου σημειώθηκε η επίθεση στον Φίτσο, απέχει περίπου δύο ώρες οδήγησης από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Η κυβέρνηση βρισκόταν στην πόλη για μια εκτός έδρας συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος υποστηρικτών του να τους χαιρετίσει. Μεταξύ αυτών ήταν και ο 71χρονος συγγραφέας, ο οποίος έφερε όπλο. Την στιγμή που ο Φίτσο χαιρετούσε το πλήθος, ο Τσουντίλα επιτέθηκε.

Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές, χτυπώντας τον πρωθυπουργό στο στομάχι και στο χέρι.

Η επίθεση αιφνιδίασε εντελώς την ασφάλεια του Φίτσο. Πλάνα έδειχναν αρκετούς αστυνομικούς να βάζουν τον τραυματισμένο πρωθυπουργό σε ένα αυτοκίνητο, πριν απομακρυνθούν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ οι υπόλοιποι κρατούσαν τον ύποπτο.

Ο 59χρονος ηγέτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο με τραύματα που περιγράφονταν ως απειλητικά για τη ζωή του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλη μονάδα στην Banska Bystrica, ανατολικά της Χάντλοβα, όπου χειρουργοί και ομάδες τραυματιών εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να τον σταθεροποιήσουν.

Την Πέμπτη, ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κατάσταση του Φίτσο ήταν σταθερή, αλλά «πραγματικά πολύ σοβαρή», και είχε μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πολιτικό το κίνητρο της επίθεσης

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμας Τάραμπα δήλωσε στο BBC ότι η χειρουργική επέμβαση του Φίτσο είχε πάει «καλά» και «υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον ύποπτο ως συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης φέρεται ο άνδρας να κρατείται και να δηλώνει ότι κίνητρο της επίθεσής του ήταν οι διαφωνίες που είχε με την πολιτική της κυβέρνησης.

Στα πλάνα, ο Τσουντίλα συγκερκιμένα λέει ότι διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αρκετοί Σλοβάκοι πολιτικοί χαρακτήρισαν τους πυροβολισμούς «επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Ο Φίτσο διχάζει την Σλοβακία

Την Πέμπτη, η απερχόμενη πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε όλους τους ηγέτες των κομμάτων σε συνάντηση για να αναζητηθεί τρόπος να εκτονωθεί η πολιτική ένταση.

Εν τω μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι κάλεσε όλα τα κόμματα να αναστείλουν την προεκλογική εκστρατεία πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

Ο Φίτσο είναι διχαστική φιγούρα στην πατρίδα του για τις εκκλήσεις του να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι πυροβολισμοί έγιναν την ημέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να συζητά την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σλοβακίας RTVS.

Χιλιάδες Σλοβάκοι διαμαρτυρήθηκαν κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, μια προγραμματισμένη διαδήλωση υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης ματαιώθηκε την Τετάρτη, καθώς έγινε γνωστή η είδηση των πυροβολισμών.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταράμπα κατηγόρησε τα «ψευδή αφηγήματα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Σλοβακία για τους πυροβολισμούς.

«Ο πρωθυπουργός μας ανέφερε αρκετές φορές στο παρελθόν ότι φοβόταν ότι θα συνέβαινε αυτό», δήλωσε ο. Ταράμπα σε άλλη συνέντευξή του στην εκπομπή World Tonight του BBC.

Και ο υπουργός Εσωτερικών Έστοκ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι συνέβαλαν στο κλίμα που οδήγησε στον πυροβολισμό του 59χρονου, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Πολλοί από εσάς ήσασταν αυτοί που έσπερναν αυτό το μίσος».

Ο Έστοκ πρόσθεσε ότι έβλεπε ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα στην επίθεση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X