ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτός είναι ο Πριγκόζιν – Από σύμμαχος, εχθρός του Πούτιν

Κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, την πόλη του Βλαντιμίρ Πούτιν

24news team

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα του Πριγκόζιν για «πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Ο επικεφαλής της Wagner βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδήσεων της ημέρας, αφού μετά από μήνες δυσαρέσκειας για μη στήριξη των ανδρών του από τον Πούτιν στην Ουκρανία κάλεσε σε εξέγερση κατά του στρατού, αν και αρνήθηκε ότι κάνει πραξικόπημα.

Ποιος είναι όμως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και γιατί είναι τόσο σημαντικός;

Κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, την πόλη του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναδειχθεί ως βασικός παράγοντας στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικεφαλής ενός ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων που ονομάζεται «Ομάδα Βάγκνερ», όπου ηγείται της ρωσικής επίθεσης σε βασικές περιοχές του πολέμου.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη φυλακή για κλοπή, ο Πριγκόζιν δημιούργησε μια αλυσίδα καντινών που πουλούσαν χοτ ντογκ στην Αγία Πετρούπολη. Οι δουλειές του πήγαιναν καλά και μέσα σε λίγα χρόνια, την δεκαετία του 1990, ο Πριγκόζιν μπόρεσε να ανοίξει ακριβά εστιατόρια στην πόλη.

Αργότερα, ανατέθηκε στην εταιρεία τροφοδοσίας του Πριγκόζιν, Concord, να προμηθεύει τρόφιμα στο Κρεμλίνο, δίνοντάς του το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».

Μετά από χρόνια άρνησης της ύπαρξης της Βάγκνερ, στις 27 Ιουλίου 2022 τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο παραδέχτηκαν ξαφνικά ότι πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν άρχισε επίσης να δημοσιεύει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προφανώς γυρίστηκαν σε κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας στα οποία καυχιόταν για τα κατορθώματα της Βάγκνερ εκεί.

Πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X