ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πόλη με τα πυρηνικά που χτύπησε το Ισραήλ και η απόσταση από την Κύπρο

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις»

24news team

Του Χρίστου Μπουρή 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή, με την ελπίδα να μην υπάρξει μια γενικευμένη κλιμάκωση. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04), το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που μεταδίδονται από επίσημα πρακτορεία, το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες της πόλης που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς, είναι πως η Ισφαχάν βρίσκεται σχεδόν στον κέντρο της χώρας του Ιράν και φιλοξενεί τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει ο Guardian σε συνεργασία με το Associated Press, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει γρήγορα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικής ποιότητας.

Το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, μετέδωσε πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά τα δυτικά έθνη και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λένε ότι η Τεχεράνη λειτουργούσε μυστικό πρόγραμμα στρατιωτικών όπλων μέχρι το 2003.

Το ιρανικό δίκτυο Press TV μετέδωσε εικόνες από το κέντρο του Ισφαχάν, όπου φαίνεται να επικρατεί ηρεμία, με την πρωινή κίνηση των πολιτών σε μια ηλιόλουστη μέρα να διεξάγεται κανονικά.

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας - «Καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας - International Atomic Energy Agency (IAEA), με ανάρτηση στην πλατφόρμα του «X», επιβεβαιώνει πως ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και υπογραμμίζει πως ο οργανισμός συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι «οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις».

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του το περασμένο σαββατοκύριακο. Τα περισσότερα απ' αυτά αναχαιτίστηκαν. Να σημειωθεί ότι το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. «Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Τα πλήγματα αυτά του Ιράν πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Πόσα χιλιόμετρα χωρίζουν την Κύπρο από την πόλη του Ισφαχάν

Η Κύπρος παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στις γείτονες χώρες λαμβάνοντας τα δέοντα μέτρα ασφαλείας. Η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από την πόλη του Ισφαχάν, σε ευθεία γραμμή πάντα, είναι 1,669.26 χιλιόμετρα.

Πληροφορίες από Guardian, Associated Press και ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση