ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παγκόσμιος συναγερμός - Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν (vid)

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν

24news team

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04), καθώς όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αφού πύραυλοι έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, τη μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεϊ γιορτάζει τα 85α γενέθλιά του.

Live εικόνα από Sky News

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο 24News]

Ισραήλ: Μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους σε ραντάρ αεράμυνας του Ιράν, κοντά στο Ισφαχάν, λέει το ABC News

Ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης στο Ιράν, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια μιας πολύ περιορισμένης επίθεσης νωρίς το πρωί της Παρασκευής», ανέφερε δημοσίευση στον ιστότοπο του τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο επικαλούνταν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το χτύπημα είχε στόχο ένα ραντάρ αεράμυνας κοντά στο Ισφαχάν, το οποίο λειτουργούσε για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι τα drones που σύμφωνα με πηγές εκτόξευσε το Ισραήλ κατά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε απεσταλμένους των μουσουλμανικών εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Οι υποστηρικτές των μέσων ενημέρωσης του σιωνιστικού καθεστώτος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως νίκη την ήττα τους, ενώ τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα», είπε ο Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Γιατί οι Ισραηλινοί έβαλαν στο στόχαστρο την πόλη Ισφαχάν

ΗΠΑ: «Δεν έχουμε εμπλακεί σε καμία επιθετική επιχείρηση» κατά του Ιράν, είπε ο Μπλίνκεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τις πληροφορίες περί ανταποδοτικών ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.

«Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται στα ΜΜΕ (...) Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά και εκείνη όλων των μελών της G7 είναι πως σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στο νησί Κάπρι της Ιταλίας.

- Φον ντερ Λάιεν για Μέση Ανατολή: Είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή

Είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και «όλες οι πλευρές να απέχουν από περαιτέρω ενέργειες» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Φινλανδία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέττερι Όρπο ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να απέχουν από την κλιμάκωση στην περιοχή».

- Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

- NBC News: Το Ισραήλ αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του χτυπήματος και τις ζημιές που προκάλεσε

- IRNA: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

- «Ουδέν σχόλιο για την ώρα» η απάντηση εκπροσώπου των IDF στο CNN μετά τις πληροφορίες για χτύπημα στο Ιράν

- Χάρτης με το σημείο της επίθεσης του Ισραήλ

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν. Το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν δήλωσε αξιωματούχος στο CNN διευκρινίζοντας ότι ο στόχος δεν ήταν κάποια πυρηνική εγκατάσταση με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί να αναφέρουν ότι έγινε ισραηλινό χτύπημα και σε Συρία και Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS του Ιράν έκρηξη ακούστηκε βορειοδυτικά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν ενώ την ίδια πληροφορία μεταδίδει και το ιρανικό Press TV. Ωστόσο ιρανοί αξιωματούχοι λίγη ώρα αργότερα υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε κανένα χτύπημα στο έδαφος αλλά αντίθετα αναχαιτίστηκαν τρεις στόχοι στον ουρανό του Ιράν.

Λίγο μετά την αναφορά των φερόμενων ισραηλινών πυραύλων, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X στην οποία έγραφε «Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράν χωρίς να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο από αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ».

O γερουσιαστής σε δεύτερη ανάρτησή του ενημέρωσε πως το Ισφαχάν φιλοξενεί την αεροπορική βάση Khatami και βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης.

- Το Ιράν καθάρισε ολόκληρο τον εναέριο χώρο του

Λίγο μετά το πλήγμα του Ισραήλ το Ιράν καθάρισε ολόκληρο τον εναέριο χώρο του και ανακατεύθυνε όλα τα αεροπλάνα μακριά από τις τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων, πιθανότατα προετοιμάζοντας να ξεκινήσει μια απάντηση.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει σε επίθεση με drone και πυραύλους που διεξήγαγε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Νωρίτερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη θα κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες νόμιμης άμυνας και τα αντίμετρα του Ιράν τερματίστηκαν, επομένως το τρομοκρατικό ισραηλινό καθεστώς θα πρέπει να σταματήσει οποιονδήποτε στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον των συμφερόντων μας», είπε ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Σε περίπτωση χρήσης βίας από το ισραηλινό καθεστώς και παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας μας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει δευτερόλεπτο να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματά της ανταποδίδοντας με αποφασιστικό και επαρκή τρόπο για να μετανιώσει το καθεστώς αυτό για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema / iefimerida / ΑΠΕ - ΜΠΕ / newsbeast  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση