ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»

Επαναπατρισμένη πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες - Η μαρτυρία που την «καίει»

Η Σόνια Μ, μια γυναίκα που επαναπατρίστηκε από τη Συρία και ήταν παντρεμένη με εμίρη του Ισλαμικού κράτους, κατηγορείται στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, καθώς φέρεται να κρατούσε σκλάβα μια έφηβη της μειονότητας των Γεζίντι στη Συρία.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία πλέον είναι 25 ετών, ήταν μόλις 16 όταν την αγόρασε ο Αμπντελνάσερ Μπενγιούσεφ, γνωστός και ως «Αμπού Μουτάνα», επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων του ΙΚ, που είχε δώσει την εντολή για την επίθεση το 2015 στο κατάστημα Hyper Cacher στο Παρίσι.

Ο άνδρας αυτός, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, έχει καταδικαστεί ερήμην στη Γαλλία για την επίθεση αυτή.

Η υπόθεση εγείρει πολλές προκλήσεις καθώς θα πρέπει να εκδικαστεί στη Γαλλία υπόθεση για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Συρία

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien, η νεαρή Γεζίντι παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στις κουρδικές αρχές στην Αρμπίλ του Ιράκ, ενώπιον και Γάλλου δικαστή, και μίλησε για την αρπαγή της το 2014 από την περιοχή του όρους Σινζάρ, όπου ζούσε μεγάλο μέρος της μειονότητας αυτής.

Όπως κατήγγειλε, επί περισσότερο από έναν μήνα την άνοιξη του 2015 έζησε στη Ράκα της Συρίας κρατούμενη στο σπίτι της Σόνιας και του συζύγου της.

Η 25χρονη διηγήθηκε πως δεν μπορούσε να πιει ή να φάει, αλλά ούτε και να πλυθεί χωρίς την άδεια της Σόνιας. Επίσης την κατηγόρησε ότι της άσκησε βία δύο φορές και ότι γνώριζε πως ο σύζυγός της τη βίαζε.

Η νεαρή χαρακτήρισε τη Σόνια «δεσποτική», με «μεγάλη επιρροή» και επεσήμανε ότι φαινόταν «ικανοποιημένη που βρισκόταν στο Νταές», αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Τελική η έφηβη έφυγε από το σπίτι του ζεύγους περίπου ένα μήνα αργότερα για να πουληθεί ξανά. Βασική αιτία της εξέλιξης αυτής ήταν η ζήλια της Σόνιας.

«Θεϊκή εντολή»

Η Σόνια ανακρίθηκε στις 14 Μαρτίου από την εισαγγελία αντιτρομοκρατίας και αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ παραδέχθηκε μόνο ότι ο πρώην σύζυγός της βίασε «μία φορά» τη νεαρή γυναίκα. Η έφηβη «έβγαινε ελεύθερα από το δωμάτιό της, έτρωγε ό,τι ήθελε, πήγαινε τουαλέτα όταν είχε ανάγκη», ισχυρίστηκε.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν είχε στην κατοχή της πιστόλι, όπως κατήγγειλε η νεαρή Γεζίντι.

Η Σόνια δήλωσε ότι ο σύζυγός της «δεν ζήτησε τη γνώμη μου». «Μου είπε ότι (σ.σ. η νεαρή Γιαζίντι) θα γίνει, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, σκλάβα του, ότι ήταν ένα δικαίωμα που του είχαν δώσει και ότι δεν μπορούσα να φέρω αντίρρηση, ότι ήταν θεϊκή εντολή».

Η ίδια επεσήμανε ότι δεν της άρεσε να δίνει εντολές και ότι έκανε μόνη της το νοικοκυριό, όταν έλειπε ο σύζυγός της.

Αρχικά, το 2022, δικαστής είχε κατηγορήσει τη Σόνια για συνέργεια, όμως πλέον θεωρείται βασική ύποπτος για πράξεις «γενοκτονίας» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η υπόθεση εγείρει πολλές προκλήσεις καθώς θα πρέπει να εκδικαστεί στη Γαλλία υπόθεση για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Συρία.

Η Σόνια έχει «διαλυθεί από τις κατηγορίες αυτές», διαβεβαίωσε ο δικηγόρος της Ναμπίλ Μπούντι. Ο ίδιος τόνισε ότι η πελάτισσά του έχει μετανοήσει πραγματικά, όπως «αποδεικνύουν οι καταθέσεις της σε διάφορες δίκες για τρομοκρατία».

Αν τελικά ο δικαστής ζητήσει να διεξαχθεί δίκη εις βάρος της Σόνιας, θα είναι «η πρώτη φορά που γυναίκα η οποία επαναπατρίστηκε (από τη Συρία) δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ρομέν Ρουίς, δικηγόρος της Γεζίντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση