ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Βράζει» από οργή η Ρωσία - «Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να πεθάνουν»

Τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες και τα επόμενα βήματα του Πούτιν

«Όλοι με ρωτάνε. Τι να κάνουμε; Τους πιάσαμε. Μπράβο σε όλους που τους έπιασαν. Πρέπει να σκοτωθούν; Πρέπει. Και αυτό θα γίνει. Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να σκοτωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Όλοι. Αυτοί που τους πλήρωσαν, αυτοί που συμπάσχουν μαζί τους, αυτοί που τους βοήθησαν. Να τους σκοτώσουμε όλους». Με αυτά τα λόγια, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δίνει το στίγμα της τύχης που πιθανότατα περιμένει τους συλληφθέντες τρομοκράτες για τη σφαγή στο Crocus City Hall.

Η Ρωσία, συνεχίζει να θρηνεί για τους -ως τώρα- 139 νεκρούς και «βράζει» από οργή. Οι τέσσερις συλληφθέντες δράστες, όλοι πολίτες του Τατζικιστάν, οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Νωρίτερα, βέβαια, όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο, έγιναν δέκτες της οργής των αστυνομικών που τους συνέλαβαν και ανέκριναν.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε η παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ, φαίνεται ο ένας από τους συλληφθέντες τρομοκράτες γυμνός από τη μέση και κάτω, να του κάνουν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα. Σε άλλο βίντεο, οι αστυνομικοί περιγράφουν πώς έκοψαν το αυτί άλλου συλληφθέντα τρομοκράτη και τον ανάγκασαν να το φάει. Για τον τρίτο, στο Telegram διακινείται πως οι ρωσικές αρχές ασφαλείας του έβγαλαν το ένα μάτι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ ο τέταρτος, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο με πρησμένο πρόσωπο από ξυλοδαρμό, εμφανίζεται σε βίντεο να ανακρίνεται με μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη στο λαιμό του.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει ομολογήσει και οι οποίοι θα κρατηθούν προφυλακιστέοι ως τη δίκη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Μαϊου, ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές ότι ονομάζονται Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov.

Στο μεταξύ και μετά την ανάρτηση του φρικιαστικού βίντεο με τις άνανδρες δολοφονίες αθώων πολιτών από το παρακλάδι του ISIS, ISIS-K που αποδεικνύει την εμπλοκή του στο μακελειό του Crocus City Hall και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Αλλά άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι πίσω από το λουτρό αίματος βρίσκονται οι Ουκρανοί -ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει η Ουκρανία κατηγορηματικά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το μακελειό στη Μόσχα ήταν «συνέχεια των επιθέσεων του ναζί του Κιέβου», δίνοντας την υπόσχεση στον ρωσικό λαό ότι θα εξεταστεί ποιοι έδωσαν εντολές και ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά, ότι οι Τατζίκοι τρομοκράτες που συνελήφθησαν, ήθελαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. «Ήταν μέρος του εκφοβισμού που μας ασκούν και κομμάτι της επίθεσης που οργανώνουν από το 2014 οι ναζί του Κιέβου σε βάρος της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν για την τρομοκρατική επίθεση.
«Μας ενδιαφέρει ποιος επωφελείται από αυτό», δήλωσε. «Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια σειρά προσπαθειών από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου» είπε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος άφησε αιχμές και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες είπε δηκτικά ότι «προσπαθούν να πείσουν τους πάντες πως δήθεν δεν υπάρχει ουκρανικό ίχνος σε αυτό το έγκλημα, ότι πίσω από αυτό βρίσκεται ο ISIS».

Το ερώτημα, τώρα είναι οι εξελίξεις στη σκιά της θηριωδίας. Εν πρώτοις, είναι ένα ερώτημα το εάν η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο πρόβλημα, μια νέα γενιά τρομοκρατών από το Τατζικιστάν -μια φτωχή μετασοβιετική χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων ανάμεσα σε Ουζμπεκιστάν, Αφγανιστάν και Κίνα, οι πολίτες της οποίας εργάζονται συνήθως σε χειρονακτικές δουλειές ως μετανάστες στη Ρωσία- που έρχεται, αλλά και κυρίως, εάν η επίθεση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου και το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους διεθνείς αναλυτές που εκφράζουν αγωνία για κλιμάκωση επιθέσεων του Κρεμλίνου που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ως αφορμή το μακελειό στη Μόσχα για περαιτέρω όξυνση των σχέσεων με την Ουκρανία. Η επιμονή Πούτιν στην ουκρανική ανάμειξη, άλλωστε, δείχνει ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση...

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση