ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Κόλαση» πυρός στο Σουδάν: Τρεις νεκροί στις συγκρούσεις

Εκρήξεις, φωτιές, μαχητικά στον ουρανό

Τουλάχιστον τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Σουδάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Καθώς οι δυνάμεις του στρατού του Σουδάν συγκρούονται με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF, το Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος.

Φωτιές και εκρήξεις στο Σουδάν, εν μέσω συγκρούσεων του στρατού με τους RSF

Φωτιές έχουν εκδηλωθεί σε σημεία της πρωτεύουσας της χώρας, το Χαρτούμ, ενώ οι μάχες γίνονται όλο και πιο έντονες και ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ακούγονται ριπές από βαρύ οπλισμό. Την ίδια ώρα, αναφέρεται ότι μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη.

Επίσης, αναφέρεται ότι σημειώνονται εκρήξεις και οι διεθνείς πρεσβείες στο Σουδάν καλούν τους πολίτες να μείνουν σε κλειστούς χώρους και να αναζητήσουν καταφύγιο.

Μάλιστα, οι RSF δήλωσαν ότι είχε θέσει υπό τον έλεγχό της το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Εικόνες και βίντεο δείχνουν καπνό σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ πρακτορεία αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους.

Η σύγκρουση ακολουθεί ημέρες έντασης μεταξύ του στρατού και των ισχυρών RSF. Το ρήγμα μεταξύ των δυνάμεων ήρθε στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν ο στρατός δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις των RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες. Σε ανακοίνωση των RSF το Σάββατο οι ενέργειες του στρατού χαρακτηρίστηκαν «ωμή επίθεση» και ζητήθηκε η καταδίκη τους.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα στο Reuters ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Ποιοι είναι οι RSF, πώς ξέσπασε η σύγκρουση

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ ήταν επικεφαλής μιας καταστροφικής σύγκρουσης στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία οδήγησε στην απόσχιση του Νοτίου Σουδάν το 2011, καθώς και στην κρατικά υποστηριζόμενη βία στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, η οποία οδήγησε σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Αφού ανατράπηκε σε επανάσταση το 2019 και καταδικάστηκε για διαφθορά και άλλα αδικήματα, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο στρατός συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση υπό πολιτική ηγεσία τον Απρίλιο του 2023, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών ηγετών, του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν (που θεωρείται de facto επικεφαλής του κράτους) και του διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστότερου ως Χεμέτι, οι οποίοι είναι πρόεδρος και αναπληρωτής του Συμβουλίου Μεταβατικής Κυριαρχίας, αντίστοιχα.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είναι μια παραστρατιωτική σουδανική οργάνωση που έχει τις ρίζες της στις πολιτοφυλακές Τζαντζαγουίντ που έδρασαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Νταρφούρ. Από τις 11 Απριλίου οι δυνάμεις των RSF έχουν αναπτυχθεί κοντά στην πόλη Μερόουε καθώς και στο Χαρτούμ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις τους διέταξαν να αποχωρήσουν, ωστόσο αρνήθηκαν. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι δυνάμεις των RSF πήραν τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης Σόμπα νότια του Χαρτούμ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X