ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκλογές 9ης Ιουνίου - 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις

Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές ανέρχεται στις 706.534 άτομα

ΚΥΠΕ

Συνολικά, 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Μεγάλη Τρίτη ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές ανέρχεται στις 706.534 άτομα.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλία σε διάσκεψη Τύπου, συνολικά, 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις για τα αξιώματα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου, του Δημοτικού Σύμβουλου, των Μελών Σχολικών Εφορειών, των Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων και των μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ανέρχεται στις 706.534 άτομα, είπε.

Συγκεκριμένα, στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο που παρέχει δικαίωμα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι εγγεγραμμένοι 568.608 Κύπριοι εκλογείς, εκ των οποίων 837 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών για τις εκλογές ανάδειξης αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνονται 21.640 εκλογείς.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών για τις Ευρωεκλογές, περιλαμβάνονται 13.017 εκλογείς.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές, περιλαμβάνονται 103.269 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένουν σε περιοχές όπου η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, 4.691 εκλογείς έχουν υποβάλει δήλωση για να ψηφίσουν για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε 17 εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Γλασκώβη), και Βρυξέλλες.

Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των αξιωμάτων που θα εκλεγούν ή έχουν ήδη εκλεγεί και ανακηρυχθεί ανέρχεται στις 3.227 και αφορά έξι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, πέντε Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), 17 Δημάρχους ελεύθερων Δήμων, τρεις ημικατεχομένων και εννιά κατεχομένων, 93 αντιδημάρχους, 316 Δημοτικούς Σύμβουλους στους ελεύθερους Δήμους, 33 στους ημικατεχόμενους και 94 στους κατεχόμενους, 212 μέλη Σχολικών Εφορειών (125 μέλη στους ελεύθερους Δήμους, 24 στους ημικατεχόμενους και 63 στους κατεχόμενους). Επίσης, 285 κοινοτάρχες για ελεύθερες Κοινότητες και 138 για κατεχόμενες, 1.464 μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων ελεύθερων Κοινοτήτων και 552 μέλη κατεχόμενων Κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι στις δημαρχούμενες περιοχές για κάθε Σχολική Εφορεία 7 μέλη εκλέγονται και 4 διορίζονται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για τους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας που διαθέτουν πέραν των 50 σχολικών μονάδων, εκλέγονται 10 μέλη και 5 διορίζονται από το Δ. Συμβούλιο).

Αυτές τις θέσεις διεκδικούν συνολικά 7.280 υποψήφιοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων, 63 υποψήφιοι που διεκδικούν έξι θέσεις Ευρωβουλευτών, μέσα από 12 κομματικούς συνδυασμούς, περιλαμβανομένων και τριών Τουρκοκυπρίων και δύο ως ανεξάρτητοι-μεμονωμένοι υποψήφιοι ενώ, 13 υποψήφιοι διεκδικούν πέντε θέσεις Προέδρων των ΕΑΟ (δύο υποψηφιότητες για την Επαρχία Λευκωσίας, τρεις για την Επαρχία Λεμεσού, τρεις για την Επαρχία Αμμοχώστου, δύο για την Επαρχία Λάρνακας και τρεις για την Επαρχία Πάφου), 82 υποψήφιοι διεκδικούν 29 θέσεις Δημάρχων και 745 διεκδικούν 423 θέσεις Κοινοταρχών.

Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι δικαίωμα ψήφους για τους Προέδρους των ΕΑΟ έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην οικεία Επαρχία, περιλαμβανομένων και κατοίκων κοινοτήτων σε κάθε Επαρχία.

Είπε ακόμη, ότι η εκτύπωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη ξεκίνησε η εκτύπωση στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο του ψηφοδελτίου των Προέδρων των ΕΟΑ.

Διευκρίνισε ότι όλα τα ψηφοδέλτια που θα λάβει ο κάθε εκλογέας θα ρίχνονται σε μια κάλπη. Τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής. Συγκεκριμένα, για τις Ευρωεκλογές θα είναι μπλε, για τους Προέδρους ΕΟΑ, μωβ, για τους Δήμαρχους, κίτρινο, για τους Αντιδήμαρχους, καφέ, για τους Δημοτικούς Σύμβουλους, λευκό, για τα Μέλη Σχολικών Εφορειών, πράσινο, για τους Κοινοτάρχες, πορτοκαλί και για τα Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, γκρίζο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλία, υποβλήθηκαν συνολικά πέντε ενστάσεις για τις υποψηφιότητες των Δημοτικών Εκλογών, οι οποίες αφορούν δύο υποψηφιότητες. Η μια ένσταση αφορούσε υποψηφιότητα για Δημοτικό Σύμβουλο της Επαρχίας Πάφου και απορρίφθηκε. Οι άλλες τέσσερις αφορούν υποψηφιότητα για το αξίωμα Δημάρχου της Επαρχίας Λεμεσού. Οι τρεις εξ αυτών απορρίφθηκαν, ενώ εκκρεμεί προς το παρόν η εξέταση της 4ης. Εναντίον των υποψηφιοτήτων των Κοινοτικών Εκλογών υποβλήθηκαν συνολικά 38 ενστάσεις, εκ των οποίων οι 35 εξετάστηκαν και απαντήθηκαν, ενώ εκκρεμεί προς το παρόν η εξέταση των άλλων τριών.

Για 14 δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία υποβλήθηκε μόνο μια υποψηφιότητα για το αξίωμα του Αντιδημάρχου, έχει γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τους οικείους Εφόρους Εκλογής, είπε. Σημειώνεται ότι καθήκοντα θα αναλάβουν από την 1η Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, στις Κοινότητες Σουσκιού (Επαρχία Πάφου) και Μοναρκά (Επαρχία Αμμοχώστου) δεν υποβλήθηκε καμία υποψηφιότητα για το αξίωμα του Κοινοτάρχη και θα καθοριστεί νέα ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων το συντομότερο δυνατό. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσο θα ήταν δυνατό, πολύ μικρές Κοινότητες, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον για να εκλεγεί ως Κοινοτάρχης, να καλύπτονται διοικητικά από μία γειτονική κοινότητα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην ετοιμασία και την υποβολή εισηγήσεων προς την Βουλή των Αντιπροσώπων το ερχόμενο φθινόπωρο ώστε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν τη ρύθμιση και αυτού του ζητήματος.

Ανέφερε ακόμη ότι, οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημαρχούμενες περιοχές θα λάβουν μέχρι έξι ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς σε Κοινότητες, θα λάβουν μέχρι τέσσερα ψηφοδέλτια για εκλογή Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου, Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου, Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ό,τι αφορά στα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους ημικατεχόμενους και κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, οι πολίτες θα λάβουν ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου και Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι οι εκλογείς που ψηφίζουν για ημικατεχόμενο ή κατεχόμενο Δήμο ή Κοινότητα θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά κέντρα, δηλαδή σε ένα για τον τόπο διαμονής τους και σε δεύτερο για τον τόπο εκτοπισμού.

Έναρξη λειτουργίας υπηρεσιών «Τι Ψηφίζω» και «Πού Ψηφίζω»
Σύμφωνα με τον δρα Ηλία, από την 1η Μαΐου 2024, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Τι Ψηφίζω» μέσω της ιστοσελίδας elections.gov.cy. Μέσω της υπηρεσίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς και για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης σε κάθε μια εξ αυτών. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, τα Τουρκικά και τα Αγγλικά.

Επιπρόσθετα, στις 10 Μαΐου 2024, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, προγραμματίζεται να λειτουργήσει η υπηρεσία «Πού Ψηφίζω», στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική. Η εν λόγω υπηρεσία, θα είναι, όπως και στο παρελθόν διαθέσιμη μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος SMS.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση