ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ

24news team

Το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα η Τεχεράνη στήριζε τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία κάθε τόσο εκτόξευε πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τον Λίβανο.

Προηγούμενη ενημέρωση ΕΔΩ 

Όλες οι εξελίξεις

Live εικόνα από Sky News

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, κάτι που αναμενόταν όπως έδειξαν και προηγούμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που προϊδέαζαν για κατάρτιση ειδικού σχεδίου αντιποίνων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Άλλωστε και ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7

Αυτοσυγκράτηση, το μήνυμα των ηγετών της G7 μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X, «με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά».

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

Νέο μήνυμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ

Νέο μήνυμα από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν να μην υπάρξουν αναρτήσεις υπέρ του Ισραήλ από Ιρανούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

«Εμείς ενημερώσαμε 72 ώρες πριν την επίθεση» λέει τώρα η Τεχεράνη

«Ανακοινώσαμε στους αδελφούς και φίλους στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος» τόνισε ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Οι Χούθι δηλώνουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια νόμιμη πράξη

Το ένοπλο κίνημα των Χούθι στην Υεμένη δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη ως απάντηση για τη φερόμενη ως ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Συνομιλία Μπορέλ με τον ΥΠΕΞ του Ιράν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι εξ' ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών του Ιράν

Δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε 72 ώρες πριν τις συμμαχικές και γειτονικές δυνάμεις για την επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δηλώνει ο υπουργός Πολέμου

Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του έδωσε το Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει και πως η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση» τόνισε ο Γκαντζ.

«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε.

«Το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική αυτή δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος όπως και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης.

«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή μας, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των ομήρων και της εξάλειψης της απειλής. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί θα νικήσουμε» κατέληξε ο Γκντζ.

Άρχισε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7

Θέμα συζήτησης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή λέει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος εργάζεται μέσω της διπλωματίας, συγκαλώντας μια συνάντηση της G7

Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ επικοινώνησε ο Χακάν Φιντάν - «Δεν επιθυμεί κλιμάκωση η Τουρκία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση».

Ισραήλ: Το Ιράν πρέπει να πληρώσει τίμημα, λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεσή του στο Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που ανέβηκε στο Twitter, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

Παράλληλα, ζήτησε επίσης να επιβληθούν «επώδυνες κυρώσεις» στο Ιράν στον τομέα των όπλων και σε άλλα κρίσιμα πεδία.

Το Ισραήλ αποφασίζει για την απάντηση στο Ιράν

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ για να αποφασίσει αν θα απαντήσει ή όχι στην Τεχεράνη και με ποιο τρόπο, αν και ο βασκός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, έχουν διαμηνύσει, μέσω Μπάιντεν, πως δεν θα υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 3:30 το μεσημέρι ξεκίνησε να συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολέμου της χώρας, ώστε να αποφασίσουν για την απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες.

Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».

Είχαμε ενημερώσει τις ΗΠΑ, λέει η Τεχεράνη 

Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποιήσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους κι ενώ αναμένεται τι θα αποφασίσουν οι Ισραηλινοί για τη συνέχεια, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας.

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες πριν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών. «Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», είπε.

Νωρίτερα, την πρώτη του δήλωση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι με την οποία χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς».

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου ήταν μια αληθινή υπόσχεση του ανώτατου ηγέτη, που εκπληρώθηκε», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «True Promise» (Αληθινή Υπόσχεση) έγινε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων για νόμιμη αυτοάμυνα» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ συγκάλεσε ο Μπορέλ για την Τρίτη

Στη σύγκληση έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ με drone και πυραύλους, προχώρησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη» έγραψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στ οΧ.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», πρόσθεσε.

Πηγή: protothemanewsbeastiefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση