ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Self και rapid test αρνητικά αλλά έχει συμπτώματα; Τι πρέπει να κάνεις

Οφείλεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού η αργή θετική ένδειξη, υποστηρίζει καθηγητής στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσαγκρής, μιλώντας στο Reader.gr, για το «παράθυρο» μερικών ημερών, που παρατηρείται ειδικά σε πλήρως εμβολιασμένους νοσούντες με κορονοϊό μέχρι να βγουν θετικά τα rapid test.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των rapid test παραμένει υψηλή και στην ανίχνευση της παραλλαγής Ομικρον όμως αυτό, που έχει αλλάξει είναι η καθυστέρηση της θετικοποίησής τους λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός, στην πλειοψηφία του, είναι εμβολιασμένος.


Διαβάστε επίσης: Self test - rapid test: Γιατί κάποια αποτελέσματα βγαίνουν λανθασμένα


Για το λόγο αυτό συστήνει την επανάληψη των τεστ εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν: «Διαπιστώνουμε ότι τα rapid test αργούν να θετικοποιηθούν. Το βλέπουμε πολύ συχνά αυτό. Θέλει επαναλαμβανόμενα τεστ. Ξεκινούν τα συμπτώματα χωρίς ακόμα το ιικό φορτίο να είναι τέτοιο, που να θετικοποιεί το rapid test. Φαίνεται τα πρώτα συμπτώματα να είναι μία ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στον ιό, λόγω του εμβολίου, και μετά ανεβαίνει το φορτίο και θετικοποιείται. Δεν είναι ότι δεν το ανιχνεύει το rapid test, αλλά αργεί να θετικοποιηθεί και μας δημιουργεί ψευδώς την αίσθηση ότι είμαστε αρνητικοί. Θέλει λίγη προσοχή αυτό».

«5 self test και ένα rapid test αρνητικά. Τι κάνουμε;»
Οπως σημειώνει ο κ. Τσαγκρής, «...οι παρατηρήσεις μας αφορούν πιο πολύ τους εμβολιασμένους, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Αργούν να θετικοποιηθούν τα τεστ. Τη δεύτερη ή και την τρίτη μέρα. Υπάρχει ένα παράθυρο στο σημείο αυτό. Θέλει προσοχή. Υπάρχουν περιστατικά νόσησης σε εμβολιασμένους, που τον ιό δεν τον πιάνει κανένα rapid test επειδή ακριβώς το φορτίο είναι πολύ χαμηλό και τον ανιχνεύει μόνο ο μοριακός έλεγχος. Συνεπώς, δεν πρέπει να εφησυχάζει κάποιος, που έχει συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να κάνει και άλλο rapid test. Το θετικό rapid test είναι 99% σίγουρα θετικό, ειδικά στη φάση της επιδημίας που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ενώ με αρνητικό τεστ και συμπτώματα, που επιμένουν, κρατάμε μία επιφύλαξη και καλό είναι να το επαναλάβουμε».

Μάλιστα, το reader.gr έθεσε υπόψη του καθηγητή Μικροβιολογίας περίπτωση εμβολιασμένου με τρεις δόσεις, με πρόσφατη χορήγηση του αναμνηστικού εμβολιασμού, όπου παρά την ύπαρξη τυπικών συμπτωμάτων κορωνοϊού, συνολικά 5 self test και 1 rapid test βγήκαν αρνητικά με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας να παρατηρεί ότι μόνο ο μοριακός έλεγχος είναι δυνατόν να ανιχνεύσει την ενδεχόμενη λοίμωξη στο εν λόγω περιστατικό προφανώς εξαιτίας χαμηλού ιικού φορτίου.

Στο ερώτημα δε, εάν μέχρι να θετικοποιηθεί το τεστ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ο κ. Τσαγκρής υπογραμμίζει ότι «...αυτό είναι ερώτημα εάν μπορείς να μεταδώσεις. Θεωρητικά δε μεταδίδεις εύκολα αφού το φορτίο είναι χαμηλό στο ανώτερο αναπνευστικό. Αλλά από τη μία στιγμή στην άλλη αλλάζουν τα δεδομένα. Τώρα μπορεί να μη μεταδίδεις και σε 5 ώρες μπορεί να μεταδίδεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι να μην εφησυχάζουμε με ένα αρνητικό rapid test».

Πηγή: Reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X