ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξέσπασε σε κλάματα η αδελφή της Ρούλας: «Δεν θέλω να τη δω...»

Μήνυση σε βάρος της για ψευδή κατάθεση από τον Μάνο Δασκαλάκη

Σε κλάματα ξέσπασε η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, όταν, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, της υπέδειξαν φωτογραφία της νεκρής ανιψιάς της, Ίριδας.

Η μάρτυρας, η οποία ήταν εκείνη που εντόπισε νεκρό το 6 μηνών βρέφος στην κούνια του, καταθέτοντας για δεύτερη μέρα στη δίκη της αδελφής της, που κατηγορείται για τους θανάτους των δυο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα σημάδια που είχε γύρω από το στόμα της η Ίριδα αλλά και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες ώρες.

Ωστόσο, στη θέα της φωτογραφίας του άψυχου μωρού φορτίστηκε και ξέσπασε σε κλάματα, ενώ η κατηγορούμενη έσκυψε το κεφάλι. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου, ψύχραιμη, αγκάλιασε την αδελφή της, για να την παρηγορήσει.

Όταν η μάρτυρας επέστρεψε στη βήμα, δεν θέλησε να δει και πάλι τη φωτογραφία.

«Στην ανακρίτρια είπατε άλλα για το σημάδι στο στόμα του παιδιού και εδώ άλλα. Σας επιδεικνύω ξανά τη φωτογραφία…», παρατήρησε η εισαγγελέας εν είδει ερώτησης, με τη μάρτυρα να απαντά:

«Δεν θέλω να τη δω, δεν μπορώ…», είπε.

Η εισαγγελική λειτουργός εντόπισε «πλείστες αντιφάσεις» της Δήμητρας Πισπιρίγκου σε σχέση με τις αρχικές της καταθέσεις και της υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις περιγραφές που είχε κάνει τόσο για την εικόνα του μωρού όσο και για το σημείο που το βρήκε νεκρό, μέσα στην κούνια του.

Ο Μάνος Δασκαλάκης παρακολουθούσε την κατάθεση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της οποίας η Ρούλα Πισπιρίγκου απουσίαζε από το εδώλιο, καθώς οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου είχε προγραμματισμένο ραντεβού.

«Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας»

Σε αντιφάσεις αναφέρθηκε και η συνήγορος του Μάνου Δασκαλάκη, η οποία έκανε λόγο για «μια διαφορετική κατάθεση». «Υπέπεσε σε τεράστιες αντιφάσεις», ανέφερε.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Δήμητρας Πισπιρίγκου στη «βροχή» ερωτήσεων της συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, που αφορούσαν τους χρόνους που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

«Θέλετε εκείνη την ημέρα να είμαι με το ρολόι; Καταλαβαίνετε τι είχα πάθει εγώ;», είπε η μάρτυρας απευθυνόμενη στη συνήγορο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου σχετικά με τις περιγραφές της στα σημάδια, που βρέθηκαν στα χείλη του μωρού, η συνήγορος του Μάνου Δασκαλάκη επανήλθε, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά.

«Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας μόνιμα, αντιφατικά, κάποια από όλα αυτά είναι ψέματα. Ο κ. Δασκαλάκης δεν μπορεί να κάνει άλλη υπομονή. Θα καταθέσουμε τη μήνυση σε βάρος της μάρτυρα. Δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τις αντιφάσεις… Υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις της μάρτυρα. Ο κ. Δασκαλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά για οποιαδήποτε άδικη πράξη κρίνει ο εισαγγελέας», ανέφερε χαρακτηριστικά η συνήγορος.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, νωρίτερα, ανακάλεσε στη μνήμη της τη στιγμή που βρήκε το μωρό χωρίς ανάσα στην κούνια του.

«Πήγα προς το παιδί. Το χεράκι της ήταν παγωμένο και έβαλα το χέρι μου στο στήθος. Τη χάιδεψα, για να την ξυπνήσω και τότε κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά…», περιέγραψε και στη συνέχεια είπε πως τη σήκωσε και ξεκίνησε να της κάνει ΚΑΡΠΑ, λέγοντας πως η αδελφή της ούρλιαζε. «Ήταν», είπε, «σε κατάσταση πανικού» και εκείνη της ζήτησε να τη βοηθήσει και να συνεχίσει την ΚΑΡΠΑ.

Ο μάρτυρας είπε πως διέκοψε την ΚΑΡΠΑ και η πρώτη της κίνηση ήταν να ενημερώσει τον Μάνο Δασκαλάκη και στη συνέχεια το ΕΚΑΒ, καθώς η αδελφή της δεν ήταν σε θέση να το κάνει.

Πρόεδρος: Γιατί διακόψατε την ΚΑΡΠΑ, που είχατε ξεκινήσει στην Ίριδα;

Μάρτυρας: Για να καλέσω το ΕΚΑΒ.

Πρόεδρος: Γιατί δεν το κάλεσε η μητέρα;

Μάρτυρας: Ήταν σε κατάσταση πανικού…. Της είπα «έλα» και ξεκίνησε και εκείνη να κάνει ΚΑΡΠΑ και εκεί ήταν που ξεκίνησε και είπε: «Πάρε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ!».

«Έμεινα πίσω στο σπίτι περίπου 20 λεπτά. Δεν μπήκα στο δωμάτιο του μωρού… Χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο…», περιέγραψε η μάρτυρας και συμπλήρωσε: «Είπα στην Τζωρτζίνα πως το μωρό πνίγηκε από την κρέμα του και θα γίνει καλά…».

Πρόεδρος: Τι κινήσεις κάνανε στο παιδί οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ που ήρθαν;

Μάρτυρας: Δεν είδα καθόλου.

«Εμένα δεν με προβλημάτισε, νωρίτερα, κάτι σχετικά με την κατάσταση του μωρού», ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι ο θείος της είχε παρατηρήσει πως τα χέρια του παιδιού ήταν παγωμένα.

Η μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά έγινε με καθυστέρηση 18 μηνών.

«Επειδή υπήρχε ιατροδικαστική, που έλεγε ότι υπήρχε πρόβλημα στην καρδιά, μπορεί να το συνδύασε και γι’ αυτό το είπε τότε», εκτίμησε.

Η Ίριδα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, είχε παραμείνει στην κούνια της 12 ώρες χωρίς να κλάψει και να φάει, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση.

Εισαγγελέας: Δέχομαι πως υπάρχουν μωρά που κοιμούνται τη νύχτα, αλλά δεν μπήκε η κατηγορούμενη στο δωμάτιο να δει αν ήταν σκεπασμένο, να αλλάξει την πάνα… Με δεδομένο ότι έχει χάσει ένα παιδί…

Μάρτυρας: Έχετε δίκιο, αλλά η Ρούλα ήξερε τη ρουτίνα της. Την είχε δει στις 7.30… Είχε μπει και στις 2.30.

Το πανάκι, στο οποίο εντοπίστηκαν επτά κηλίδες αίματος του μωρού, βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάθεσης, με τη μάρτυρα να λέει πως η αδελφή της ήταν εκείνη που της το έδειξε, λέγοντας πως το βρήκε στην άκρη της κούνιας και ζήτησε να το πάνε στην αστυνομία.

Εισαγγελέας: Δεν ρωτήσατε ποτέ την αδελφή σας μετά τον θάνατο του παιδιού, πού είχε βάλει το πανάκι;

Μάρτυρας: Δεν κάναμε καμία συζήτηση.

Εισαγγελέας: Τι εξήγηση δίνετε;

Μάρτυρας: Ίσως, όπως σήκωσα εγώ το παιδί το πανάκι να πετάχτηκε.

Εισαγγελέας: Εάν δεχτώ την εκδοχή που δίνετε, ότι το πανάκι με τις κηλίδες αίματος ήταν στον ώμο, εσείς είδατε αίμα στο φορμάκι του παιδιού ή αλλού;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Αν δεχθώ την εκδοχή του πνευμονικού οιδήματος, είχε αίμα στο πρόσωπο;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Ποιος σας ενημέρωσε ότι το πανάκι βρέθηκε στη κούνια;

Μάρτυρας: Η αδελφή μου.

Εισαγγελέας: Θέλω να μου περιγράψετε ακριβώς.

Μάρτυρας: Με φώναξε η αδελφή μου, μπήκα στο δωμάτιο, κρατούσε το πανάκι και μου λέει: «Τι είναι αυτό; Δεν είδες;». Της είπα «όχι». Μου είπε ότι «το βρήκα εκεί». Ο Δασκαλάκης ήταν εκεί, το άρπαξε από τα χέρια της και άρχισε να το μυρίζει.

Η μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα γεγονότα, που προηγήθηκαν του θανάτου της Ίριδας. Υπήρχε ένταση, είπε, καθώς ο Μάνος Δασκαλάκης πήρε τα πράγματα του από το σπίτι και καβγάδισε με τη μητέρα της, η οποία έπαθε «σοβαρή κρίση» και κάλεσαν το ΕΚΑΒ.

Πρόεδρος: Ποιος ενημέρωσε τη Τζωρτζίνα για τον χωρισμό των γονιών της;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Πρόεδρος: Έχουμε μηνύματα στη δικογραφία στις 10.4.2021 -είμαστε σε χρόνο που η Τζωρτζίνα νοσηλεύεται. Τότε η αδελφή σας, σας γράφει για τη βέρα, αν την έβγαλε ο κ. Δασκαλάκης. Σας λέει να δείτε αν έβγαλε το «παντρεμένος» από το προφίλ του. Της γράφετε «τίποτα δεν έχει ανεβάσει». Σας λέει να δείτε το προφίλ του και να βγάλετε φωτογραφία και να τα κρατήσετε. Μπορείτε να μου εξηγήσετε, με δυο θανάτους και τρίτο παιδί στο νοσοκομείο, αυτά τα μηνύματα τι νόημα έχουν;

Μάρτυρας: Εκείνη την περίοδο υπήρχαν έντονοι τσακωμοί μεταξύ τους. Ο κ. Δασκαλάκης ήταν επίμονος να πει η Ρούλα στη Τζωρτζίνα ότι έκανε εξωσυζυγική σχέση και για αυτό «φεύγει ο μπαμπάς». Δηλαδή να πει σε ένα 8χρονο παιδί αυτό το πράγμα. Υπήρχαν για αυτό τον λόγο έντονοι τσακωμοί μεταξύ τους. Ο κ. Δασκαλάκης συνέχιζε να είναι επιθετικός και να τη βρίζει. Τότε είχαμε μιλήσει με τον δικηγόρο για το διαζύγιο και εκείνος μας είχε πει: «Να προσέχετε όλες τις κινήσεις, τα πάντα». Επειδή την είχε «μπλοκάρει», κοίταγα εγώ τις κινήσεις του.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο; Υπάρχουν θάνατοι και ένα παιδί στο νοσοκομείο. Δεν σας προβλημάτισε εσάς αυτό;

Μάρτυρας: Δεν ρώτησα. Έμπαινα στο προφίλ του, ό,τι έβλεπα το κράταγα, μήπως το χρειαστεί ο δικηγόρος για την αγωγή. Τώρα που τα βλέπω, ίσως να έκανα λάθος, που δεν της είπα «Σταματά! Μην ασχοληθούμε ξανά»…

«Ήταν σαν δικά μου παιδιά»

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, φορτισμένη, μίλησε για τις ανιψιές της, λέγοντας: «Ήταν σαν δικά μου παιδιά. Τα λάτρευα και τα λατρεύω. Αυτό δεν μπορεί να το αναιρέσει κανείς».

Αναφερόμενη δε στην κατηγορούμενη αδελφή της και τις κηδείες των παιδιών, είπε: «Καθόταν πάνω από το φέρετρό τους. Μιλούσε συνεχώς και χάιδευε τα μαλλάκια της… Στην κηδεία της Τζωρτζίνας την έβγαλαν υποβασταζόμενη. Στης Ίριδας ήμουν πολύ φορτισμένη…».

Υπεράσπιση: Μετά τον θάνατο των κοριτσιών ο κ. Δασκαλάκης άλλαξε κάτι στην καθημερινότητά του;

Μάρτυρας: Ναι, πρόσθεσε και το τραγούδι.

Υπεράσπιση: Τη στήριξε;

Μάρτυρας: Όχι

Υπεράσπιση: Είχε εργαλειοποιήσει τα παιδιά της ως μοχλό πίεσης στον κ. Δασκαλάκη;

Μάρτυρας: Όχι.

«Έπαθα σοκ. Προσπαθούσα να καταλάβω από τι έφυγαν τα παιδιά»

Για έναν «ξαφνικό θάνατο» έκανε λόγο η παιδίατρος της Μαλένας, Ελένη Ρούτη, καταθέτοντας αμέσως μετά στο δικαστήριο.

Η γιατρός, που παρακολουθούσε τα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που εντόπισε στη Μαλένα, η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία και έφυγε από τη ζωή.

«Για εμένα, στο μυαλό μου, έμεινε ένας ξαφνικός θάνατος», ανέφερε η γιατρός, καθώς δεν περίμενε σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη.

«Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Δασκαλάκης και μου είπε: «Η Μαλένα έφυγε». Ήταν σοκαρισμένος, σοκαρίστηκα και εγώ. Μου φάνηκε πολύ ξαφνικός θάνατος. Δεν περίμενα να πάει έτσι άσχημα», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να ξέρω πώς έγινε. Τους είπα να περιμένουν τη νεκροψία».

«Ο θάνατος της Ίριδας ήταν ένα ακόμη σοκ», κατέθεσε η γιατρός, η οποία όταν το παιδί ήταν 3 μηνών ζήτησε καρδιολογικό έλεγχο, γιατί είχε ακούσει ένα φυσηματάκι. Οι εξετάσεις ήταν καλές, σύμφωνα με τη μάρτυρα, η οποία κατέθεσε πως ενημερώθηκε για τον δεύτερο θάνατο στην οικογένεια από μια φίλη της.

«Πήρα τον κ. Δασκαλάκη και μου είπε ότι έφυγε ξαφνικά, τελείως. Έπαθα σοκ , τι να ρωτήσω προσπαθούσα να καταλάβω πως έφυγε», είπε.

Πρόεδρος:Πήγε κάπου το μυαλό σας;

Μάρτυρας: Δεν πήγε πουθενά, δεύτερος ξαφνικός θάνατος… Δεν ρώτησα γιατί δεν ήξεραν και εκείνοι να μου πουν…

Η παιδίατρος, μάλιστα, κλήθηκε να δει τη φωτογραφία της μικρής Ίριδας προκειμένου να εκτιμήσει τα σημάδια που είχε γύρω από το στόμα της και αν πρόκειται για περίστοματική δερματίτιδα.

«Δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από φωτογραφία» είπε η γιατρός και πρόσθεσε «Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω τίποτα είναι θέμα υπευθυνότητας δεν μπορώ να ξέρω.

Η εμπειρία μου με ωθεί να μην βγάζω διάγνωση, μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω ….Εγώ δεν έχω δει περίπτωση που η η περιστοματική δερματίτιδα να έχει επεκταθεί και μέσα στο στόμα».

Ο θάνατος της Ίριδας χτύπησε καμπανάκια για την Τζωρτζινα, σύμφωνα με τη γιατρό . «Μίλησα ξανά με το κ. Δασκαλάκη και του είπα ότι δεν μπορώ να εξηγήσω τι συμβαίνει.

Πρέπει να φύγει, του είπα, η Τζωρτζινα να ελεγχθεί πλήρως και γονιδιακά, να την ξεσκονίσουν. Μου είπε ότι θα το κάνουν σε κανένα μήνα για να ηρεμήσουν πρώτα. Εγώ τότε του ζήτησα να πάνε για καρδιολογικό έλεγχο και ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι στο παιδί να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο γιατί δεν ήξερα τι συμβαίνει…

Πήγαν στην καρδιολόγο λίγο μετά το θάνατο της Ίριδας… Την ανακοπή την έμαθα από τον κόσμο…» κατέθεσε.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από την υπεράσπιση αν είχε υποψιαστεί τη Ρούλα Πισπιρίγκου για σύνδρομο Μινχάουζεν.

«Την υποψιαστήκατε για σύνδρομο Μινχάουζεν. Το ξέρατε;» ήταν η ερώτηση με τη γιατρό να λέει «Όλοι το μάθαμε , δεν ήξερα καν τι είναι πως να την υποψιαστώ … Όλοι ψάξαμε μετά το σύνδρομο και την κεταμίνη , δεν το ξέραμε… Μισή ώρα τους έβλεπα κάθε φορά ήταν όπως όλοι οι μπαμπάδες και όλες οι μαμάδες . Τι να κάνω δεν είμαι και ψυχίατρος….»

Η μάρτυρας χαρακτήρισε συνεπέστατους τους γονείς ενώ μιλώντας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ανέφερε πως «διεκπεραίωνε τις ιώσεις μόνη, δεν έπαιρνε συχνά τηλέφωνα , δεν με ενοχλούσε…»

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση