ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο τρομακτικός λόγος που τα φώτα στο αεροπλάνο σβήνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση

Όχι, δεν είναι για να φτιάξουν ατμόσφαιρα

Εάν πιστεύετε πως τα φώτα -κατά τη διάρκεια απογείωσης και προσγείωσης ενός αεροπλάνου- σβήνουν είτε για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, είτε για να μην σας εμποδίζουν στον ύπνο σας… είστε βαθιά γελασμένοι.

Ο λόγος είναι σοβαρός, πολύ συγκεκριμένος και έχει να κάνει με την ασφάλεια όλων όσων επιβιβάζονται στο αεροσκάφος.

«Τα φώτα στην καμπίνα χαμηλώνουν το σούρουπο και όταν είναι σκοτεινά έξω, ώστε η όρασή σας να μπορεί να προσαρμοστεί προκειμένου να εκκενώσετε ευκολότερα το αεροσκάφος», εξηγεί η πρώην αεροσυνοδός της United Airlines Sue Fogwell στο Travel + Leisure για το μέτρο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή μόνο κατά τη διάρκεια νυχτερινών ταξιδιών.

Σύμφωνα με το Simple Flying, το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται περίπου δέκα έως 30 λεπτά για να εγκλιματιστεί πλήρως στο σκοτάδι.

Ο χαμηλός φωτισμός δίνει στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος επιπλέον χρόνο για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, διευκολύνοντάς τους ουσιαστικά «να δουν τα φώτα του ορόφου που οδηγούν στις εξόδους» σε περίπτωση εκκένωσης, υποστηρίζει η Fogwell.

Με παρόμοιο τρόπο, οι αεροσυνοδοί θα ανάβουν τα φώτα όταν έξω είναι φωτεινά, ώστε οι επιβάτες να μην τυφλώνονται κατά την αποβίβαση.

Αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα μέτρα μπορεί να είναι κρίσιμα κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, όταν τα μέλη του πληρώματος πρέπει να είναι σε θέση να εκκενώσουν μια πτήση σε 90 λεπτά ή λιγότερο, όπως υπαγορεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το σκίαστρο στο παράθυρο

Αυτές οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πολλές αεροπορικές εταιρείες απαιτούν το σκίαστρο του παραθύρου να είναι ανοιχτό και κατά την απογείωση και την προσγείωση.

«Το να σηκώνετε το σκίαστρο του παραθύρου σας κατά την απογείωση και την προσγείωση διευκολύνει τους αεροσυνοδούς να εκτιμήσουν τυχόν εξωτερικούς κινδύνους, όπως φωτιά ή συντρίμμια, που μπορεί να παρεμποδίσουν την εκκένωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο Travel + Leisure ο πιλότος Patrick Smith του AskThePilot.com.

Η λογική είναι ότι αν συμβεί οτιδήποτε κατά την απογείωση ή την προσγείωση, τα μάτια σας θα έχουν προσαρμοστεί στο εξωτερικό φως, επιτρέποντάς σας έτσι να αντιδράσετε πιο γρήγορα, σύμφωνα με το blog πτήσεων BAA Training.

Η διατήρηση της πύλης αέρα ανοιχτή είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της απογείωσης, της προσέγγισης και της προσγείωσης, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να συμβούν ατυχήματα.

Πηγή: in.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση