ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναβολή με το καλημέρα στη δίκη της υπόθεσης Al Jazeera

Στις 30 Νοεμβρίου η έναρξη της διαδικασίας με απάντηση στις κατηγορίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά

Με αναβολή της διαδικασίας απάντησης στις κατηγορίες, από πλευράς των κατηγορουμένων, ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης, γνωστή και ως Al Jazeera. Κατά την έναρξη της δίκης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη Κρις Τριανταφυλλίδης πληροφόρησε το Δικαστήριο πως ο πελάτης του δεν είναι σε θέση να απαντήσει στις κατηγορίες. Ο κ. Τριανταφυλλίδης επικαλέστηκε τα τρία ζητήματα που είχε εγείρει στο στάδιο της παραπομπής, στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος του κ. Συλλούρη αναφέρθηκε σε μια επιστολή που είχε αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητούσε να πληροφορεί αν το πρόσωπο που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5, του κατηγορητηρίου, είναι υπαρκτό. Επίσης στις 26 Σεπτεμβρίου, όπως ανάφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, απέστειλε δεύτερη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί το κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που περιλαμβάνονται σε κάποιες κατηγορίες του κατηγορητηρίου. Μέχρι σήμερα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, δεν πήρε απάντηση στις επιστολές του ζητώντας από το Δικαστήριο ο πελάτης του να μην απαντήσει στις κατηγορίες κατά τη σημερινή διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε προτίθεται να εγείρει θέμα κατάχρησης εξουσίας.

Μαρτυρικό υλικό

Τα όσα έθεσε ο δικηγόρος του κ. Συλλούρη τα αποδέχθηκε και ο δικηγόρος των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου ζήτησε και αυτός χρόνος για να απαντήσουν οι πελάτες του στις κατηγορίες. Ανάφερε πως προτίθεται να εγείρει πρώτον: προδικαστική ένσταση για συγκεκριμένο πρόσωπο, άλλο προδικαστικό ζήτημα το οποίο δεν προσδιόρισε, ενώ πληροφόρησε το Δικαστήριο πως δεν του έχει δοθεί κάποιο μαρτυρικό υλικό. Ο Ανδρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, ζήτησε να ξεκινήσει η δίκη ακόμα και σήμερα υποστηρίζοντας πως με τα θέματα που έχουν τεθεί η δίκη θα καθυστερήσει σημαντικά. Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου πρότεινε στον κ. Πιττάτζιη, αν το επιθυμεί, η δική του περίπτωση να προχωρήσει άσχετα με τους υπόλοιπους τρείς κατηγορούμενος. Πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Η κατηγορούσα αρχή

Η ανώτερη δικηγόρος Έλλη Παπαγαπίου, εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, ανάφερε στο Δικαστήριο πως σήμερα παρέλαβε από πλευράς του δικηγόρου υπεράσπισης των Τζιοβάνη-Αντωνίου κατάλογο με το μαρτυρικό υλικό που ζητούν. Θα μελετήσουμε τον κατάλογο ανάφερε η κ. Παπαγαπίου και θα δούμε τη μπορεί να δοθεί και τι όχι. Αναφορικά με τα δυο ζητήματα που έθεσε ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής ανάφερε πως το πρόσωπο που αναφέρεται σε κατηγορίες είναι υπαρκτό και παρέπεμψε σε συγκεκριμένη μαρτυρία. Για τις επιστολές, η κ. Παπαγαπίου ανάφερε στο Δικαστήριο πως ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων ένεκα του ότι ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Δικαστήριο ανέβαλε τη σημερινή διαδικασία για τις 30 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X