ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα επακόλουθα της ολικής έκλειψης ηλίου - Αϋπνία και πονοκέφαλος

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Η ολική έκλειψη ηλίου μπορεί να πέρασε και να γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο υπήρξαν αναφορές για διάφορα συμπτώματα, όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, ακόμη και περίεργα συναισθήματα.

Το φυσικό φαινόμενο ήταν έντονο κυρίως σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό, με αρκετούς ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι αρρώστησαν είτε κατά τη διάρκεια του, είτε μετά την παρακολούθηση του, μέσω τηλεσκοπίων και ειδικών γυαλιών.

«Έχει κανείς από εσάς πονοκέφαλο λόγω της ηλιακής έκλειψης;», ρώτησε ένα άτομο στην πλατφόρμα Χ, με έναν άλλο χρήστη να προσθέτει πως «αισθάνομαι σωματικά άρρωστος εδώ και λίγες ημέρες… Είναι κάποιος άλλος έτσι;».

Σύμφωνα με τη New York Post, γυναίκες υποστήριξαν ότι παρατήρησαν αλλαγές στην έμμηνο ρήση τους, ενώ ορισμένα άτομα δεν είχαν όρεξη ή ένιωθαν περίεργα συναισθήματα, όπως θυμό, οργή ή γαλήνη, χωρίς να δικαιολογείται η συγκεκριμένη κατάσταση.

«Υποφέρω από αϋπνία, δεν έχω όρεξη και νιώθω περίεργα πράγματα, που δεν μπορώ να εξηγήσω. Κάποιος μου είπε ότι η έκλειψη μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς. Τι συμβαίνει;», διερωτήθηκε ένας χρήστης των social media.

Η επιστημονική εξήγηση

Το αμερικανικό δημοσίευμα ανέφερε πως οι επιστήμονες δίνουν δύο απαντήσεις στην περίεργη συμπτωματολογία που βίωσαν αρκετοί άνθρωποι, υποστηρίζοντας ότι η ολική έκλειψη ηλίου δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Δεν υπάρχει καμία φυσική σχέση μεταξύ μιας ολικής έκλειψης ηλίου και της υγείας σας, όπως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας σας και μιας νέας σελήνης», ξεκαθάρισε η NASA.

«Μεταξύ ενός τυχαίου δείγματος ανθρώπων, μπορεί να βρείτε τέτοιες συσχετίσεις από καιρό σε καιρό, αλλά δεν είναι περισσότερες από όλες τις άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες η υγεία σας ήταν εξαιρετική», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που κάποιος παρακολούθησε το φαινόμενο με ψεύτικα γυαλιά έκλειψης ηλίου, τότε είναι πιθανό να νιώσει πονοκέφαλο ή αϋπνία.

Ο Rick Fienberg, Project Manager της Ομάδας Εργασίας για την Ηλιακή Έκλειψη, ανέφερε πως «τα πραγματικά ηλιακά γυαλιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000 φορές πιο σκούρα από τα πιο κανονικά γυαλιά ηλίου», τονίζοντας ότι τα ψεύτικα μπορεί να δημιουργήσουν τύφλωση ή έντονες ενοχλήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση