ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χριστοδουλίδης: «Εγώ εν τζαι» για δίωξη Ελεγκτή

Η συνέντευξη Αγγελίδη που προκάλεσε αντιδράσεις

24news team

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος δεν δίστασε να δείξει τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως το πρόσωπο πίσω από τις ανώνυμες καταγγελίες εις βάρος του στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Εστιάζοντας μάλιστα, στην όλη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή στο προαναφερθέν θέμα τόνισε πως: «ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού γενικού ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα».

Ακολούθως και απαντώντας για το ποιο είναι το ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει με τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, ο κος Αγγελίδης διευκρίνισε πως, «πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά από έναν αξιωματούχο είναι ανάρμοστη».

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο κος Αγγελίδης είπε ότι υπό τις περιστάσεις η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να αξιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά είναι από τους εκ του Συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο εκδίκασης αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ακόμη πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με βάση το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα να προωθήσει τέτοια διαδικασία.

Γενικός Ελεγκτής - Ετοιμάζουν σχέδιο εξόντωσής μου

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας στα όσα είπε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έκανε λόγο για σχέδιο εξόντωσής του. Πιο αναλυτικά με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία ανάφερε, «Εφόσον ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προανήγγειλε την καταχώρηση αίτησης απόλυσης, κάθε θέμα που άπτεται της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, θα το χειριστούν οι ιδιώτες δικηγόροι του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου», αναφέρει. Ως Υπηρεσία, προσθέτει, «θα ενημερώσουμε άμεσα τον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) ο οποίος εντός των ημερών θα εξέδιδε ούτως ή άλλως ανακοίνωση για την παρεμπόδιση στο έργο μας, που μεταξύ άλλων, θα καλύψει και τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα. Θα ενημερώσουμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει την Έκθεση της για το Κράτος Δικαίου».

«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη»… αυτό!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την κόντρα ανάμεσα σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία αρκέστηκε να αναφέρει πως πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν στη βάση του Συντάγματος.

Κατ’ ακρίβεια ο ΠτΔ είπε: «είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Αναμένω από τους θεσμούς, όπως αναμένει και ο κυπριακός λαός, να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε, επαναλαμβάνω, να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, και αυτά δεν είναι τα αισθήματα τα δικά μου, είναι και τα αισθήματα του κυπριακού λαού και, επαναλαμβάνω, οι θεσμοί οφείλουν να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος.

Υπάρχει Σύνταγμα. Η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος».

Η επιλογή του κου Χριστοδουλίδη να μην πάρει ουσιαστικά θέση στο όλο ζήτημα ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους ως μια κίνηση προστασίας της δημοτικότητάς του. Ο Πρόεδρος φαίνεται να μην επιθυμεί να μπει σε μπελάδες αφού με μια δίωξη του Γενικού Ελεγκτή αναπόφευκτα θα έρθουν και τριγμοί που όπως δείχνει η στάση του δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει. Ουσιαστικά, όπως μας δήλωσαν άνθρωποι που είχε συζητήσεις ο Πρόεδρος για το θέμα, με το «εγώ εν τζαι…» αφήνει τους εμπλεκόμενους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

 ΕΥ - Ενημέρωσε INTOSAI και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η ΕΥ ενημέρωσε σήμερα τον INTOSAI και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χθεσινή συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και για τις δρομολογούμενες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίες παραβιάζουν τον πυλώνα 2 της Διακήρυξης του Μεξικού, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, και επηρεάζουν το κράτος δικαίου», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία στην πλατφόρμα Χ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση